Zelfs op afstand kun je samen zijn. Marijke Janssen over stagelopen in crisistijd.

Marijke Janssen; Laat ik maar bij het begin beginnen; het is een rare tijd om nu stagiaire te zijn. Waar het eerst vooral belangrijk was dat je fysiek aanwezig was, is het nu vooral belangrijk om virtueel aanwezig te zijn. We drinken digitale kopjes koffie, en proosten op vrijdagmiddag met het glas tegen de webcam. Maar zo blijkt – zelfs op afstand kan je samen zijn.

Wat doe je nu als stagiaire? 
Deze situatie is uniek in elk opzicht. Maar wat doe je nu als stagiaire in crisistijd? Hoe hark je tóch je studiepunten bijeen en zorg je ervoor dat je stageopdracht zo goed mogelijk kan worden uitgevoerd? Toen ik deze vragen invulde op Google kwam er helaas – maar niet totaal onverwacht – geen stappenplan met antwoorden. Maar hoe ga je dan te werk? Heel simpel, gewoon stap voor stap.

De stageopdracht die ik meekreeg was het onderzoeken op welke manier kennis-verhalen het beste gedeeld konden worden op de sociale mediakanalen. Een opdracht die veel creativiteit vraagt, maar nu nog net ietsje meer. Je wilt mensen binden, ze enthousiasmeren én bovenal; iets leren. Iets wat gelukkig ook op afstand kan. Via mijn thuis-kantoor (lees: studeerkamer) zet ik mijn onderzoek voort, voer ik interviews via Teams en is email mijn nieuwe beste vriend. Het is aanpassen, maar het gaat beter, stap voor stap. Nu hoor ik je vragen; maar die werkervaring dan? Die krijg je via online team overleg alsnog mee. Ja het is anders, maar ook hier leer je van.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Net als bijna iedere student kamp ik ook af en toe met concentratieproblemen. De smartphone is toch wel erg interessant – en met de start knop van de laptop opent zich ook gelijk een wereld aan online winkels. Alles wat zich normaal gesproken onder het kopje ‘saai’ bevond, staat nu ineens bij ‘interessant’. Waar je normaal naar rustige studieplekken ging, of in dit geval naar kantoor, zit ik nu in een kamer vol afleiding. Iets wat nadelig is voor de concentratie, maar juist voordelig voor de creativiteit. Mede hierdoor heb ik geleerd door juist in deze situatie mogelijkheden te zien als student én stagiaire, namelijk:

  • Concentratie kun je kweken door afleidingen uit te zetten (elk bezoekje aan bol.com levert een strafpunt op.)
  • Samen lunchen met familie (op gepaste afstand) is toch ook wel erg gezellig.
  • De studenten bingo kaart (wie hem als eerste vol heeft, heeft zich dus niet goed geconcentreerd.)

Maar ook op creatief gebied is er nu genoeg te brainstormen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn content nog opvalt? Heeft iemand deze thuiswerk-tip al bedacht of ben ik de eerste? Hoe maak ik thuiswerken nou toch leuk? Gelukkig heeft Procap op de laatste vraag alvast een antwoord bedacht, door namelijk een chocoladereep te sturen ?.

Het wordt ook weer licht
Ik ben deze situatie gaan zien als een unieke stage kans, waar nog creatiever wordt nagedacht én waar nog meer dan anders het ‘wij’ gevoel heerst. We doen dit samen. Want ondanks alle drukte, draait de aarde door, en is het lente geworden.

Ook aan de slag als stagiair marketing en communicatie?
Vanaf september 2020 hebben wij weer plek.
Bekijk HIER de vacature.

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.