'Uiteindelijk doe je het voor de toekomst van de mensen in hun leefomgeving'

De overstap van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) naar het projectmanagement in de ruimtelijke ontwikkeling ligt niet voor de hand. Wander Apotheker maakte hem en is sinds half september werkzaam bij Procap. Sindsdien maakt hij een gedreven indruk en is hij aan de slag met de voorbereidingen van het aardgasvrij maken van een wijk in Schiedam. Wij spraken hem en kwamen interessante dingen te weten.

Van studie naar werk

Wander studeerde sociale geografie en planologie in Utrecht. Hij wist al vanaf jongs af aan dat hij deze studie wilde doen. ‘Vroeger toen ik op vakantie in de metro zat was ik al enorm gefascineerd door het feit dat dat allemaal maar goed verliep, zo diep onder de grond, met zo veel mensen en zo’n strak tijdsschema.’ Na het behalen van zijn bachelor heeft hij de master in ‘stadsgeografie’ afgerond.

Toen hij in de ruimtelijke ordening aan de slag wilde, lag de markt behoorlijk stil door de bouwcrisis. Wander ging bij de Sociale Verzekeringsbank aan de slag. Hij had het idee om na een korte periode hier te werken iets anders te vinden. Dit pakte anders uit en hij maakte mooie stappen binnen deze organisatie. Als relatiebeheerder voor de afdeling Persoonsgebonden Budgetten was hij hét aanspreekpunt voor lokale overheden. ‘Ik heb uiteindelijk bijna elk gemeentehuis in het noorden en oosten van Nederland meermaals van binnen gezien’ vertelt Wander.

Stap naar ruimtelijke ontwikkeling

Ook tijdens zijn periode bij de SVB speelde hij met het idee om de stap naar de ruimtelijke ordening te maken. Door een gesprek met Procapper Bas Lodder bij de plaatselijke voetbalclub heeft hij Procap leren kennen. ‘Na een kop koffie met directeur Sietske Voets was ik meteen enthousiast over de visie en werkwijze van Procap.’ Hij vertelt dat vooral de verscheidenheid aan projecten, de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en ‘de enorme schat aan kennis en ervaring’ hem aanspraken. Dit resulteerde in het tekenen van een contract en het bij Procap traditionele champagne moment.

Werken aan een toekomstbestendig Nederland

Wander heeft in zijn werk geleerd om samen met zijn gesprekspartners tot een gemeenschappelijk resultaat te komen. Deze kwaliteit neemt hij mee naar Procap. ‘Na het geven van trainingen aan gemeentemedewerkers binnen het sociale domein had ik het gevoel dat de luisteraars er ook mee verder konden, dat vind ik tof.’ Doordat hij empathisch sterk is kan hij mensen met elkaar verbinden. Zo wil hij bijdragen aan een toekomstbestendig Nederland.

Schiedam en Alkmaar

Een actueel onderwerp dat zijn interesse heeft is het aardgasvrij maken van wijken. Hij leert daarbij veel van DE Procap expert op dit gebied, Johan Duut. Inmiddels maakt Wander zijn eigen stappen binnen de energietransitie en werkt hij aan een project in Schiedam. Daar moet vóór 2030 een complete wijk aardasvrij gemaakt worden. De technische aanpassing in de woning moet er hand in hand gaan met verbetering van de wijk als geheel, op een innovatieve manier. Ook gebiedsontwikkeling interesseert Wander enorm. Hij is dan ook recent gestart met een project in Alkmaar, waarin gewerkt wordt aan een ontwikkelstrategie voor de Kanaalzone. De looptijd is tot 2040 en het heeft een grote impact op de stad. Het past bij zijn ambitie om te werken aan een toekomstbestendig Nederland: ‘uiteindelijk doe je het voor de toekomst van mensen in hun leefomgeving’, sluit hij enthousiast af.

Tekst: Niek Botter
Foto’s: Raymond Dekker

Anderen lezen ook:

Van Projectdirecteur Amsteltram, naar Programmamanager Lightrail 2020 – 2040 en naar Directeur Uitvoering Projectencentrum bij...
22 / 09 / 2020
Sinds half augustus heeft Procap er weer een nieuwe collega bij, Floor Leeftink. Na 2...
17 / 09 / 2020
Arjen Terpstra werkt nu twee jaar als projectmanager aan gebiedsontwikkelingsprojecten bij Procap. Hij voert projecten...
10 / 09 / 2020
Arjen Jansen is een ervaren projectmanager die werkt bij Procap. Hij is gespecialiseerd in duurzame...
8 / 09 / 2020
Bob Braak beschouwt de huidige wooncrisis vanuit twee samenhangende ontwikkelingen die je bij veel gemeenten in Nederland ziet: de stapeling van ambities bij het ontwikkelen van een gebied en het gebrek aan actief grondbeleid bij gemeenten.
2 / 07 / 2020
‘Inclusiviteit’ is door zijn grootte en breedte een term die snel zijn betekenis verliest. Ron...
30 / 06 / 2020

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.

Kennismaken?
Advies nodig…?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.