"Sinds ik het zusje van de Machu Pichu heb beklommen, ga ik geen uitdaging meer uit de weg"

Sinds kort hebben we er bij Procap weer een energieke, creatieve en deskundige junior projectmanager en adviseur bij. Jolien Korbee is inmiddels een maand werkzaam bij Procap en heeft een bijzondere achtergrond binnen ons werkveld. Ze heeft net haar master in “social, health and organisational psychology” afgerond, als vervolg op de bachelor sociale psychologie. Daar heeft zij zich gespecialiseerd in nudging; kleine aanpassingen aan een omgeving om gedrag positief te beïnvloeden. Daar wilden wij meer van weten. Wij spraken haar over hoe zij bij Procap terecht is gekomen, wat zij zo interessant vindt aan psychologie en hoe zij haar kennis in de praktijk van ruimtelijke ontwikkeling gaat brengen.

Meteen een klik met Procap

Jolien vertelt dat het ingewikkeld was om te bedenken waar je na je studie begint: ‘Op het moment dat je deze studie afrondt sta je tegen een soort muur. Je weet niet wat er aan werk is en wat voor zoektermen je moet gebruiken bij het zoeken naar een baan. Uit mijn studie en gesprekken met mensen uit mijn omgeving kwam naar voren dat ik projectmanagement erg leuk vind. Ik ben op zoek gegaan en kwam Procap tegen. Mijn buurman Bart Herremans werkt al jaren bij Procap, dus daar wilde ik weleens op gesprek. Ik had meteen een klik en voelde me op mijn plek.’

Sociale psychologie en omgeving

Jolien vertelt dat zij het al sinds kleins af aan interessant vond om te zien hoe mensen op de omgeving of op andere mensen reageren. Bijvoorbeeld door toen woorden te verzinnen die niet bestonden. Op deze manier maakte zij van iets negatiefs iets positiefs. Voor haar studie heeft ze een aantal projecten gedaan waarbij zij bewoners bij een ontwikkeling moest betrekken. ‘Dit vond ik superleuk!’ vertelt Jolien. ‘Ik vind het interessant om te bedenken waarom mensen het vervelend zouden vinden als er iets in de omgeving veranderd. Ik ga dan onderzoeken hoe ik die mensen ook enthousiast kan krijgen.’ Ze heeft hierbij veel aan haar specialisatie in nudging. Dat zijn kleine aanpassingen aan een omgeving om gedrag positief te beïnvloeden. ‘Door groene stapjes op de vloer te plakken motiveer je meer mensen de trap te nemen’, geeft ze meteen een goed voorbeeld.

Aan de slag met projecten

Nu is natuurlijk de vraag; wat gaat en kan Jolien nu doen? Ze hoopt natuurlijk aan de slag te gaan met iets wat ze leuk vindt en waar haar expertise ligt, zoals het wegnemen van de weerstand bij stakeholders. Verder refereert Jolien naar een lopend project van Jordan Jansen en Laura Tenniglo in Maastricht. Voor Maastricht Bereikbaar willen zij meer mensen op de fiets krijgen. Meewerken aan aardgasvrije wijken ziet ze ook zitten. ‘Juist bij dit soort onderwerpen vind ik het proces erg interessant.’ Hiermee refereert Jolien naar bijbehorende vraagstukken als ‘wat voor invloed heeft dit op bewoners en hoe krijg je de bewoners mee?’

Doorzettingsvermogen als kwaliteit

Jolien blijkt net een jaar terug te zijn van een 9 maanden durende wereldreis waarin ze Zuid-Amerika, Azië en Nieuw-Zeeland heeft bezocht. Ze begint meteen te stralen wanneer ze erover begint. Met haar vriend heeft ze een berg beklommen en dit was een geweldige ervaring. Zonder gids hebben zij vier dagen gestreden om zoals Jolien het mooi verwoordde ‘het zusje van de Machu Pichu’ te beklimmen. Ze vertelt wat voor een enorme opgave dit was en hier kunnen we ook een erg goede kwaliteit van Jolien uit afleiden: doorzettingsvermogen. Na deze reis heeft Jolien gelijk haar master gedaan en zoals ze het zelf mooi zegt: ‘Nu begint het serieuze leven.’

Droomproject: ontwerpen van een stationsgebied

Dat serieuze werk moet leiden naar haar droomproject: het vanuit haar expertise ontwerpen van een stationsgebied. ‘Nadenken over hoe hoog borden moeten hangen, welke kleur ze moeten zijn en hoe je het gebied bereikbaar houdt zonder het in een druk centrum te plaatsen.’ Het ontwerpen van een stationsgebied is natuurlijk een enorme opgave, maar na het beklimmen van het zusje van de Machu Pichu gaat ze geen uitdaging meer uit de weg.

Tekst: Niek Botter

Foto’s: Raymond Dekker

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.