De gemeenten Woerden en Oudewater hebben een gezamenlijke ambtelijke organisatie. Voor de gemeente Woerden ben ik al een paar jaar aan het werk als projectmanager. De afgelopen weken, als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van Corona, was dat vanuit huis, achter je laptop en met een mobiele telefoon bij de hand. Een kleine wereld! Een goede week geleden kwam er een bijzonder verzoek: de gemeenten hebben ondersteuning nodig voor het Blauwe Team, medewerkers van de gemeente die de straat op gaan om de BOA’s en de Politie te ondersteunen. Omdat ik al weken binnen aan het werken was heb ik aangegeven dat ik daar mijn steentje wel aan wilde bijdragen. De rol van het Blauwe Team is vooral om de aanwezigen te herinneren aan de geldende maatregelen tegen de verspreiding van Corona. De bijnaam voor de deelnemers aan het Blauwe Team was snel gevonden: Smurfiant. Op woensdag 15 april was het zover.
Voldoende ruimte tussen de kramen
Om 10 uur verzamelden wij ons in Oudewater om toezicht te houden op de weekmarkt. Samen met Alex Boutychev (in het normale leven bode) en Daus de Roock (marktmeester) liep ik naar de markt. Een prachtige dag onder een staalblauwe lucht zitten de ooievaars samen op het nest van het oude stadhuis van Oudewater. Voor de ouderen onder ons: daar is lang geleden Swiebertje opgenomen.
De veiligheidsregio Utrecht heeft maatregelen ingesteld om de verkoop van etenswaren op markten op een verantwoorde manier door te laten gaan. Daarom staan op de markt alleen kramen met etenswaren. Kramen met non-food zijn nu niet welkom. Doel is om voldoende ruimte tussen de kramen te krijgen zodat de bezoekers een onderlinge afstand kunnen bewaren van 1,5 meter. Ook mag het voedsel dat vers wordt bereid niet ter plaatse worden genuttigd. Alleen afhaal is toegestaan. Dus er zijn ook geen sta-tafels of andere zitjes bij de marktkramen.
‘Drive-through’ voor kinderwagens
In normale omstandigheden mag je niet fietsen op de weekmarkt. Nu er meer ruimte is blijkt dat de lastigste regel voor passanten en de bezoekers van de markt. Over de markt dwarrelt de geur van de warme stroop die tussen de vers gebakken wafels wordt gesmeerd. Het is rustig. Niet alleen omdat er minder kramen staan (12 stuks). Maar ook omdat er weinig mensen zijn. Ik spreek met de mannen van de broodkraam Het Stoepje. Het is de week na Pasen en vorige week heeft iedereen zoveel ingekocht dat ze deze week niets nodig hebben.
De marktkramen zijn zo ingericht dat de afstand van 1,5 meter gehandhaafd kan worden. Met een woud van pionnen en linten bij de visboer, een soort ‘drive – through’ voor kinderwagens bij de kraam van ’t Stoepje, afscheidingen van pallets bij de groentekraam of gewoon linten op de grond geplakt. Omdat de kinderen thuis zijn, gaan die ook mee naar de markt. Moeders zet de (elektrische) bakfiets op de standaard, gaat de boodschappen doen, het kroost blijft lekker zitten en doet zich tegoed aan de verste stroopwafels.
Drie kinderen buitelen bijna in het water
Kaasboer Winterswijk geeft ook aan dat het ook andere jaren erg rustig is in de week na Pasen. Hij heeft 4 weken geleden een nieuwe marktwagen in gebruik genomen. Alleen de voor- en achterkant zijn een keer gewassen. Hij is blij dat er nog een paar markten open zijn. Rond het middaguur komt zijn dochter op de fiets aanrijden. Pa gaat even naar huis. Zo blijf je met z’n allen nog een beetje aan het werk!
Na het middaguur gaat ijswinkel Roberto open. Dat geeft wat extra aanloop. Ook de bezoekers van Roberto mogen hun ijs niet opeten op de markt. Bij het trapje naar het water zitten drie kinderen te geinen. Ze vragen me: Meneer wat vindt u het lekkerste: Plas, poep of diarree? Ik geef eerlijk antwoord: ’s Morgen lekker poepen vind ik het lekkerste’. Gierend van de lach buitelen ze bijna het water in. Als ze wat zijn bijgekomen vraag ik hen: maar wat vinden jullie het lekkerste. Ze zijn het met me eens: Poepen meneer!
Moeilijk moment voor de marktmeester
Mijn nieuwe collega’s van de politie komen langs lopen. Komen een praatje maken. Gaat het goed? Is het rustig? Ik weet niet of ze echt op een antwoord zitten te wachten, maar ja, je loopt ook je collega’s niet zomaar voorbij!
De doorgaande fietsroute loopt langs de heksenwaag. Zoals eerder aangegeven: Op marktdagen mag er niet gefietst worden over de markt. Het blijkt moeilijk om de borden te lezen. Zelfs mensen die naar alle waarschijnlijkheid al meer dan 50 jaar in Oudewater wonen kunnen nog zeer verrast doen als je ze vriendelijk vraagt om af te stappen. Nu moet ik zeggen de letters op de hekken zijn niet bijzonder leesbaar.
Even krijgt de marktmeester het moeilijk. Hij spreekt een groep meiden aan die erg dicht bij elkaar staan. Nee hoor, we zijn een gezin. Zo zien jullie er niet uit. De meiden worden geholpen door een vrouw die op gepaste afstand staat te praten. Het is een samengesteld gezin! OK zegt de marktmeester en wenst de meiden nog een prettige dag.
Verveling slaat toe
Omdat het rustig is zijn de marktkraamhouders zich aan het vervelen. Ze zitten achter de wagen op de telefoon, gaan bij de stroopwafelkraam een verste stroopwafel halen en lopen over en week bij elkaar ‘binnen’. Hoewel de markt tot 5 uur duurt, wordt er vanaf 3 uur opgeruimd. Ook komen er minder bezoekers. Rond 4 uur vindt het Blauwe Team het genoeg. Ik heb een dag heerlijk buiten gestaan, mijn gezicht is verbrand en ik heb een heel ander aspect van werken bij de gemeente beleefd. Ik schrijf me zeker nog een keer in voor een dagje op de markt als lid van het Blauwe Team.
Tekst en foto’s: Bart Herremans