"Procap Aan Zee: Zandvoort met José Meijboom"

In april praatte Procapper Marieke van der Vlugt met José Meijboom over kansen, vraagstukken en het juiste momentum gebruiken om resultaat te bereiken. Nu gaan we iets verder in op haar ambities, drijfveren en over Procap als basis voor haar energie in (kust)projecten.

Herontwikkelen in tijdelijkheid

Tijdens een projectbezoek op een regen-overgoten ochtend in augustus laat José twee ‘nieuwe’ Procappers vol enthousiasme haar project zien. We ontmoetten José op het station; ter illustratie werd ons gevraagd om naar het strand te lopen. Aan den lijve ondervind je dat het als bezoeker nog lang niet zo evident is om op een logische manier bij het strand te komen. “Kijk, dit is de Entree, en hier valt meteen op dat er weinig samenhang is te vinden in de huidige situatie. De logische structuur ontbreekt en zelfs de stoeptegels zijn verschillend.’’ Zandvoort kampt sinds de tweede helft van de vorige eeuw met het probleem dat er in de wederopbouw verschillende stedenbouwkundige plannen en visies ontstaan zijn die hier allemaal samenkomen. “Het is als het ware een raakvlak van plannen.’’ De Entree, waar het station en de route richting de boulevard toe behoren, behoeft een duidelijke visie, logische looproute en kwalitatief hoogwaardige inrichting. Het moet weer aantrekkelijk worden en zowel bezoekers als bewoners moeten middels een duidelijke route van het station richting het strand kunnen lopen zonder zich af te hoeven vragen “Hoe kom ik er?”.

“Ik vind het heel belangrijk dat er snel gestart wordt met het herontwikkelen in tijdelijkheid,” benadrukt José. In plaats van het wachten op groen licht voor de definitieve herontwikkeling, is het zeker mogelijk om nu juist al te beginnen met kleinere stappen zoals ruimtes beschikbaar te stellen voor exposities, kunstenaars of startups. Zo zit er nu een exclusieve fietsenwinkel die fungeert als werkplaats, showroom én koffieruimte. Hierdoor geef je een gebied vanaf dag één al een aantrekkingskracht en vergroot je de waarde. Kleine initiatieven krijgen al de mogelijkheid hun activiteiten verder te ontplooien. Bovenal kunnen de bewoners en bezoekers al ervaren hoe het gebied er wellicht in de toekomst uit komt te zien en je gaat tijdelijke leegstand of verloedering tegen. “Het vooruitkijken, daar ben ik wel van. Het zien van een enorme kans op een prachtlocatie die we weer toekomstbestendig en aantrekkelijk kunnen maken.’’ Dit zijn ontwikkelingen die ook vaak in steden spelen, in dezelfde complexiteit en kenmerken, maar dan op grotere schaal.

De initiatieffase is richtinggevend

De kustgebieden hebben, veelal anders dan steden, heel erg te maken met piekdagen. De zomerperiode bijvoorbeeld, met warme en drukbezochte stranddagen. Dit speelt een rol in de overwegingen en beslissingen die gemaakt worden. “We willen dat het in Zandvoort ook aantrekkelijk is op een grijze, regenachtige dag. Voor bewoners én voor bezoekers.’’ “Hoe we dat doen? Altijd door met verschillende blikken te kijken.’’ José kijkt naar haar opdracht in Zandvoort zowel vanuit de bewoner – huidig en toekomstig – als vanuit de bezoeker. Ze houdt zelf ook van de zee, het strand en zoekt het juiste moment op de golven.

Er zijn veel verschillende belangen en meningen: een herontwikkeling als deze ligt zeer gevoelig. “Je zit hier op het raakvlak van verschillende belangen en van afwegingen tussen korte en lange termijn oplossingen.’’ Het complexe hieraan is dat de effecten van de ontwikkelingen nog niet volledig zichtbaar zijn en dat iedereen vanuit zijn of haar eigen perspectief kijkt. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de bouw van een appartementencomplex van tien verdiepingen, waar de gemeente het nut van inziet maar de bewoners heel anders tegen aan kunnen kijken. Of bij het toevoegen of juist verminderen van het aantal parkeerplekken. “Heel veel ligt nog open, welke afwegingen maak je om tot een keuze te komen?” De initiatiefase is een cruciale fase waarin je een vraagstuk vanaf het startpunt goed moet kunnen aanvliegen en moet kunnen uitleggen aan alle betrokkenen.

Over Procap, Procappers en de energie uit projecten

“Procap helpt mij om in complexe situaties te sparren met collega’s die in een soortgelijk project of situatie verkeren of hebben verkeerd.’’ Procap biedt een vaste basis waar je altijd weer tot nieuwe inzichten kan komen, zowel inhoudelijk als procesmatig.  Je bent dan ook veel bezig met het proces en hoe je een project aanvliegt. Iedereen heeft daar zo zijn eigen methode in. “Daarnaast vraag ik ook wel eens Procap collega’s om echt mee te denken aan een vraag, zo helpt Cornelis van Haaften mij op dit moment met het in kaart brengen van kansen voor tijdelijke functies in het gebied; dat kan variëren van een meer praktische invulling zoals parkeren en algemene voorzieningen tot het tijdelijk huisvesten van kunst en kleine ondernemingen. Dat vind ik heel mooi!”

Dit laat ook zien waar José haar energie vandaan haalt: “Het samenwerken vind ik het fijnste, zeker als het tot nieuwe ideeën en oplossingen leidt waardoor ontwikkelingen gaan lopen. Zo kom je (samen) een stap verder en komt je tot mooiere resultaten.”

Tekst & Foto’s: Jordan Jansen

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.