Procap aan zee: Jos Dijcker herontwikkelt het Westerzeedijkgebied aan de Waddenzee

“In ons vakgebied is dit het type project waarin je betrokkenheid organiseert en daarmee stapsgewijs ambities realiseert ” – Jos Dijcker is projectmanager van de gebiedsontwikkeling Westerzeedijkgebied. Het bij elkaar brengen van de belangen van de stakeholders en resultaten boeken is de dagelijkse praktijk en Jos leidt het proces in goede banen. In dit artikel vertelt hij over zijn drijfveren en zijn aanpak.

De aanpak in Harlingen

In 2018 is de gemeente Harlingen gestart met het Open Plan Proces voor de herontwikkeling van het Westerzeedijkgebied. Procapper Jos Dijcker werkt hier sinds 2018 als projectmanager. Het gebied kent weinig samenhang en het effect is dat het toeristen niet uitnodigt, ondanks dat het tegen de mooie oude binnenstad en de Waddenzee aanligt. Dat vraagt om een andere aanpak.

“Een Open Plan Proces is een voorwaarde van de gemeenteraad geweest en ik kan mij hier goed in vinden”, vertelt Jos. “Je gaat bij zo’n proces eerst mensen bevragen op wat ze nu echt belangrijk vinden, vervolgens ga je met ze aan de slag om een plan of visie op te stellen.” Hier verliep dit in stapjes; er zijn drie verschillende modellen gemaakt en voorgelegd aan inwoners – op die manier is er een voorkeursmodel gekozen dat uiteindelijk is uitgewerkt tot een schetsontwerp en een ontwikkelstrategie.

Quickwins

“Een gebiedsontwikkeling als deze is een lang proces, het transformeren zal wel 10 jaar duren – dan is het gewoon goed om een aantal onderdelen – no regrets – te realiseren”, zegt Jos. Hij bedoelt daarmee het realiseren van quick-wins, bijvoorbeeld het versterken van sport, spel en recreatie in dat gebied. Tijdens het zomerseizoen wordt een (sport)container op het strand gezet die dat mogelijk maakt. Een ander voorbeeld is het wandelpad dat wordt aangelegd om de stad te verbinden met het projectgebied, een lang gekoesterde wens van veel bewoners. Voor de lange termijn is inmiddels een eerste marktpartij gecontracteerd met bijzonder verblijfsrecreatieconcept.

Waarom Jos juist hier werkt

“Het gebied is ondanks zijn bijzondere ligging een lastige ruimtelijke opgave door beperkingen door de dijkversterking en het beschermde UNESCO werelderfgoed”, vertelt Jos wanneer we naar zijn motivatie vragen voor dit project. “Daarnaast was (en is er nog altijd) vanaf de initiatieffase veel bestuurlijk commitment, gecombineerd met het Open Plan Proces maakte dat ik hier heel veel zin in had.”

De kust is voor Jos de ideale werkplek. “Het is altijd dynamisch, het geeft een soort vakantiegevoel en het spreekt tot de verbeelding.” Hij kijkt als professional en als bezoeker naar deze plek en kreeg tijdens zijn vakantie in Hamburg inspiratie. “Het is een havenstad met een aantrekkelijk stadsstrand; dan denk je: ‘zou dit ook in Harlingen kunnen?’”

De toekomst?

“We weten wat we willen, en voor een groot gedeelte hoe we het willen. Het komt er nu op aan dat we op korte termijn gaan uitvoeren en dat er zichtbare veranderingen in het gebied gaan plaatsvinden’’, zegt Jos. Hij is daarin een echte aanjager. Zodra een organisatie of project scherp heeft waar ze naar toe willen dan komt het wel goed. “Ik vind het zo’n leuk project dat ik er ook zeker van wil zijn dat de uitvoering er van start.”

Tekst: Jordan Jansen
Foto’s: Raymond Dekker

Anderen lezen ook:

De nieuwste aanwinst binnen ons team is Silke Spierings. Silke is sinds 16 augustus bij...
13 / 09 / 2021
Marte Rozendaal is begin augustus bij ons in dienst getreden en is vanaf dat moment...
31 / 08 / 2021
Deze zomer heten wij Victor de Beer van harte welkom bij Procap. Victor is 27...
26 / 07 / 2021
Per 1 juli hebben wij er weer een nieuwe Procapper bij; Josefien van Reeuwijk. Met...
26 / 07 / 2021
‘De Waddeneilanden zijn unieke gemeenten in Nederland. Levendige gemeenschappen omgeven door water. De veerboot is...
12 / 07 / 2021
Hoe start ik met het enthousiasmeren van ondernemers? En hoe ga ik om met de...
23 / 06 / 2021

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.

Kennismaken?
Advies nodig…?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.