Open brief van Johan Duut: deltaplan van gas af
Beste heer Wiebes,
We zijn terug bij af. De Groninger bodem laat weer van zich horen. En hoe. Een aardbeving met een kracht van 3,4 onder onze voeten. Zwaar en onverwacht na de grootste beving van 3,6 in 2012. Na een relatief rustige tijd van lichte bevingen sta ik weer op scherp, net als de vele andere bewoners in het gebied. Is mijn gezin nog veilig thuis? Zijn mijn kinderen wel veilig op school? Wat kan ik zelf doen om het tij te keren? En dat aan het begin van wat een mooi jaar kan worden. Kán, als we dat willen.

Groningen heeft nieuwe energie nodig. Letterlijk en figuurlijk. De jarenlange aardgaswinning heeft Nederland veel gebracht. Economische vooruitgang en welvaart. Maar in Groningen dragen we al jaren de lasten van scheuren in onze huizen en scheuren in onszelf. Ons vertrouwen. Want wie lost het op? Tot nu toe is er vooral veel gepraat. Sinds april vorig jaar is er zelfs geen schadeprotocol, waardoor een snelle en adequate afhandeling van schade blijft liggen. Het verstevigen van onze huizen roept eveneens veel discussie op. Al jaren proberen we de nodige maatregelen te treffen. Het resultaat: slechts enkele versterkte huizen en duizenden andere huizen waarvan de bewoners niet weten waar zij aan toe zijn. De onzekerheid en de angst groeien.

Woningversterking in Appingedam
Kom van dat gas af!

Het is daarom nu echt de hoogste tijd. Geef onze Groningse bodem rust en stel een deltaplan ‘van gas af’ op. Snel en met militaire precisie. Er is in Nederland veel kennis en er zijn onderzoeken genoeg om een goed deltaplan op te stellen en snel uit te voeren. Wij kunnen dat, kijk maar naar de manier waarop we water weten te keren. Het geeft Nederland de kans om koploper energietransitie te worden, zoals energiecommissaris Ruud Koornsta het zo mooi zegt. Begin in Groningen en geef ons waar we recht op hebben: rust in ons huis en rust in ons hoofd. Voer met het deltaplan ook de nodige versterkingen van onze huizen uit, binnen nu en enkele jaren. En neem tijdelijke maatregelen waar dat voor de veiligheid nodig is. Want met het terugschroeven van de gaswinning is de bodem helaas nog niet direct rustig, hebben we nu wel weer gemerkt.

Bouwstenen

Hoe ziet dat deltaplan er dan uit? Ik geef de door u in te stellen deltacommissie ‘van gas af’ alvast een aantal bouwstenen mee: een verbod op nieuwe gasaansluitingen. Stoppen met het vervangen van gasnetten. Een wettelijk plafond voor het gebruik van maximaal 1.000 m3 aardgas per huishouden vanaf 2023, 500 m3 vanaf 2028 en 0 in 2033. Een verplichting voor de industrie om een warmteplan op te stellen en uit te voeren om binnen 15 jaar aardgasvrij te zijn. Een hoog tarief energiebelasting op aardgas en een extra laag tarief op duurzame energie. Stimulering van de productie van biogas voor de plekken waar we dat nodig hebben, zoals oude monumentale binnensteden. Het zijn zomaar een paar kansrijke ingrediënten waar wij in Groningen nieuwe energie van krijgen. En de rest van Nederland vast ook. Legt u snel de eerste steen?

Met Groningse groet,
Johan Duut

Inwoner van Appingedam, vader van Jolien (7) en Thijs (5), voorvechter van duurzame ontwikkeling

Anderen lezen ook:

Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023
Procap kenniscafé: Gezonde verstedelijking? Hoe integreer je gezonde, leefbare steden met de verdichtingsopgave? Binnen ruimtelijke...
12 / 12 / 2022
Procap kenniscafé: Energierevolutie: een kwestie van kiezen In het kenniscafé gingen 13 deskundigen in gesprek...
31 / 10 / 2022
In het Kenniscafé gedragsverandering & mobiliteit gaan 13 deskundigen in gesprek over een aantal kwesties...
17 / 10 / 2022
Voeg je header hier toe In een overzicht van beroepen die kunnen verdwijnen, de zogenaamde...
5 / 07 / 2022
We staan met z’n allen voor een grote uitdaging. Het klimaat verandert en de urgentie...
9 / 06 / 2022

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.