'Onderdeel van een integrale aanpak van een buurt die begon met een parkeerprobleem'

‘Dit is een stoere keuze van de politiek’, vertelt Arjen Terpstra die leidinggeeft aan de fysieke wijkvernieuwing van Selwerd in de Gemeente Groningen. ‘De gemeente wil koploper zijn in de energietransitie en laat dat hiermee zien.’ Hij doelt op het aanleggen van een aftakking van een warmtenet zonder dat precies bekend is hoe de exploitatie gaat lopen.

Arjen: ‘Bij een groot complex weet je dat je met één aansluiting veel woningen van warmte voorziet. Dat genereert veel inkomsten. Het aansluiten van grondgebonden woningen ligt anders: dat is duurder en bewoners zijn vaak niet georganiseerd.’ Het is geen ondoordachte keuze. ‘Op papier is het een loze leiding, maar we weten dat aansluiten op termijn financieel aantrekkelijk is.’

Het is onderdeel van een integrale aanpak van een buurt die begon met een parkeerprobleem. ‘Ik wist van de wijkvernieuwing en ben gaan informeren of we misschien meer konden doen dan alleen het neerzetten van parkeerautomaten. We gaan dat stuk wijk nu helemaal opnieuw inrichten, inclusief warmtenet, groen, speelplekken en klimaatadaptieve maatregelen. Dat past bij hoe wij aankijken tegen de integrale wijkaanpak. Niet alleen ambities stapelen, maar gaandeweg ontdekken dat veel opgaven in één project kunnen landen.’

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.