Kijkje in de keuken bij junior projectmanager Laura Tenniglo

 “Stel evaluatie momenten in. Onafhankelijk van je ervaring is feedback essentieel voor je ontwikkeling”

Laura Tenniglo zit, met haar achtergrond in de planologie, helemaal op haar plek bij Procap. Als junior projectmanager krijgt ze de mogelijkheid haar kennis en enthousiasme in te zetten bij uitdagende projecten. Projectmatig werken was een nieuwe rol voor Laura, maar inmiddels begint ze zich hier steeds meer in thuis te voelen. “Ik vind het vooral gaaf om afwisseling te hebben in mijn werk, want daar krijg ik energie van. Tegelijkertijd hecht ik veel waarde aan een sterke thuisbasis”. Wat een junior projectmanager zoal doet, en welke kwaliteiten je in huis moet hebben, lees je in onderstaand stuk waarin Laura reflecteert op haar rol als junior projectmanager binnen Procap en haar ervaringen tot nu.

De rol van junior projectmanager

Ongeveer twee jaar geleden is Laura op een stageplek bij Procap binnengekomen. “Dit was een leerzame periode voor mij. Ik ondersteunde senior projectmanagers en op deze manier maakte ik meteen kennis met het vak projectmanagement. Het was fijn dat ik bij Procap niet aan mijn lot werd overgelaten”. Het samen optrekken gebeurt nog steeds, maar wel in een andere vorm. “Ik ben nu werkzaam op eigen projecten, maar wel met ondersteuning vanuit Procap. Het is fijn om een sterke thuisbasis te hebben”, geeft Laura aan. Op dit moment werkt ze voor Maastricht Bereikbaar als junior projectleider fietsimpuls. “Dat is een toffe klus”, vertelt Laura enthousiast. “Ik werk aan de diverse kanten van het mobiliteitsvraagstuk met betrekking tot het thema ‘fiets’. Daarbij is de opdracht het onderzoeken hoe reizigers gestimuleerd kunnen worden tot een duurzame(re) modaliteit. Dat werd aangevlogen vanuit de hoek -hoe krijgen we mensen meer aan het fietsen-, waarbij gekeken wordt naar de rol die de e-bike hierin kan spelen. Uiteindelijk is de opgave veel breder dan alleen kijken naar producten. Middels de inzet van verschillende producten proberen we met het programma structurele gedragsverandering te bewerkstelligen.” Die variëteit in de ruimtelijke opgave is wat Laura boeit. “Daar op mijn manier een bijdrage kunnen leveren is natuurlijk gaaf”. Een voordeel, moet Laura toegeven, is dat ze binnen een leuke organisatie terecht is gekomen waar veel kan en mag. “Dat weet je natuurlijk van te voren nooit.”

 

Tips en tricks voor je eerste baan als projectmanager in de ruimtelijke omgeving

Nieuwsgierig zijn is belangrijk vertelt Laura: “Dat zou ik iedere junior als tip meegeven, want je moet in korte tijd veel leren”. Ze is soms nog onzeker dat ze niet alle kennis in pacht heeft. “Nu zijn de verwachtingen nog niet hoog, maar uiteindelijk heb ik wel genoeg inhoudelijke kennis nodig om een volwaardige gesprekspartner te zijn”. Regelmatig om feedback vragen is ook belangrijk. “Tijdens je studie weet je of je iets goed doet, want dat zie je terug in je cijfer”. Laura geeft aan het lastiger te vinden om te beoordelen hoe je presteert in je werk. Feedback op haar werk krijgt ze zowel vanuit Procap als Maastricht Bereikbaar. “Dat is heel belangrijk voor je eigen ontwikkeling en groei, want je kunt ontdekken waar je kracht ligt. Dat stukje bewustwording door regelmatige evaluatiemomenten is essentieel om goed te kunnen functioneren in je werk”. Dat is voor haar ook de meerwaarde om te werken voor Procap. “Procap zorgt ervoor dat je gekoppeld wordt aan een project dat goed bij je past, en waar je persoonlijke ambities liggen”. Voor Laura is het tactische speelveld vrij nieuw. “Heel fijn dat ik de kans krijg om hierin meer ervaring op te doen. Met Procap als thuisbasis en een uitdagend project hoop ik dit veld me snel eigen te kunnen maken.”

Trots en ambitie

Tot slot, waar is Laura trots op? “De fietsen die nu wel in de ondergrondse fietsenstalling geparkeerd staan”. Laura licht toe: “Voorheen stonden er veel fietsen geparkeerd op het stationsplein in Maastricht, iets dat officieel niet mocht, en maakten mensen geen gebruik van de net geopende, nieuwe fietsenstalling”. Een succesvolle pilot heeft er voor gezorgd dat dat nu wel gebeurt. “Als ik nu langs het stationsplein loop, en die fietsen niet meer zie staan, dan ben ik stiekem best trots”, geeft Laura lacherig aan. Andere successen zijn moeilijker meetbaar, bijvoorbeeld het geven van presentaties, dat ze best spannend vindt, maar wat steeds beter gaat. “Al doende leer je en gelukkig krijg ik hiervoor de ruimte bij Procap”. Dat is ook direct Laura’s kernboodschap voor andere junioren. “Wees niet bang om fouten te maken, je kan alleen maar leren. Ik kijk ernaar uit om me verder te ontwikkelen als projectmanager en mijn kennis en enthousiasme in te blijven zetten voor een betere leefomgeving.”

Werken bij Procap?

Wil je weten wat het betekent om als junior projectmanager voor Procap aan de slag te gaan? Bij Procap zijn we altijd op zoek naar nieuw talent. Twijfel niet, bekijk onze vacatures of neem contact met ons op. Misschien sta jij dan straks in Laura’s schoenen.

Tekst: Marieke van der Vlugt
Foto’s: Raymond Dekker

Anderen lezen ook:

Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023
Procap kenniscafé: Gezonde verstedelijking? Hoe integreer je gezonde, leefbare steden met de verdichtingsopgave? Binnen ruimtelijke...
12 / 12 / 2022
Procap kenniscafé: Energierevolutie: een kwestie van kiezen In het kenniscafé gingen 13 deskundigen in gesprek...
31 / 10 / 2022
In het Kenniscafé gedragsverandering & mobiliteit gaan 13 deskundigen in gesprek over een aantal kwesties...
17 / 10 / 2022
Voeg je header hier toe In een overzicht van beroepen die kunnen verdwijnen, de zogenaamde...
5 / 07 / 2022

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.