‘Ik zie orde in chaos scheppen als één van mijn grote kwaliteiten.’

Bram van der Hulst werkt als adviseur en projectmanager bij Procap. Zijn werkzaamheden voor verschillende gemeenten en woningcorporaties geven hem een stevige basis voor zijn huidige project in Rotterdam: het verkennen van de mogelijkheden voor een gebiedsaanpak aardgasvrij in Overschie en Zuidwijk. Hij vertelt over zijn werkwijze, zijn specifieke (unieke?) manier van ruimtelijk denken, zijn ontwikkeling in de afgelopen vijf jaar en wat de volgende stap is die hij als projectmanager wil maken.

Plaatje compleet maken, dan in de juiste richting rennen

‘In heldere taal te laten zien hoe het vraagstuk in elkaar zit en wat de te maken keuzes zijn. Daar zet ik me voor in!’, schrijft Bram op zijn persoonlijke Procap pagina, maar wat bedoelt hij daar nu eigenlijk mee? Hij denkt zichtbaar na en legt vervolgens uit dat dit iets zegt over zijn persoonlijkheid. Als voorbeeld noemt hij zijn initiële afwachtende, observerende houding in projecten. Hij wil eerst goed weten hoe een project in elkaar zit. Pas wanneer hij genoeg weet laat hij zijn stem gelden en geeft hij een scherpe analyse. ‘Ik zie orde in chaos scheppen als een van mijn grote kwaliteiten en ik vind dat ook leuk om te doen.’

Wanneer mensen zich in een ingewikkeld probleem lijken te verliezen helpt Bram hen graag vooruit. Dat doet hij door te luisteren, het probleem op te delen in stukjes en goed door te vragen naar wat iemand echt wil. ‘Dan zie je vaak lampjes boven iemands hoofd ontstaan.’ Bij een gemeente kan hij deze kwaliteit goed inzetten. Bram legt uit dat hij heeft ervaren dat mensen daar vaak lang aan een project werken, veel werk hebben en daardoor het overzicht verliezen. ‘Ze vinden niet de tijd om het goede gesprek te voeren en wat langer na te denken over wat voor deze opgave nu echt noodzakelijk is.’ De werkwijze van Bram is gericht op aandacht voor de mens, overzicht, prioriteiten stellen en vervolgens in de juiste richting gaan rennen.

Rotterdam

Op dit moment werkt Bram in Rotterdam. Als projectleider verkenning aardgasvrij Zuidwijk & Overschie onderzoekt hij of er daar genoeg momentum is om voor 2030 te starten met een gebiedsaanpak. Voor zijn verkenning kiest hij een aanpak die hem goed ligt en waar hij enthousiast over is. Zo plaatst hij zijn bevindingen over de wijken in Google Earth. ‘Als ik met een ruimtelijk project bezig ben kan ik mijn ogen dicht doen en zie ik de wijk als satellietbeeld. Dat is mijn manier om informatie over die wijk op te slaan’, legt hij de meerwaarde uit. Met Google Earth kun je precies dat doen. Bij een flatgebouw noteert hij bijvoorbeeld de eigenaar, geplande renovaties, betrokken gemeentelijke ambtenaren en de acties die hij nog uit moet voeren. Het is naast een centrale database ook een praatplaat die je tijdens videovergaderen kunt delen om zo gezamenlijk de ruimtelijke opgaven te koppelen. ‘Je ziet dan ineens ogen opengaan.’

Het project in Rotterdam is voor Bram geslaagd wanneer de opdrachtgever in beeld heeft wat er nu echt speelt in deze wijken, wat de topkansen zijn en op welk moment er momentum is om een gebiedsaanpak aardgasvrij op te starten. Hij wil uitdenken wat wel en niet gaat werken. ‘Daar heb ik een goed gevoel voor.’ Wat hem daarbij helpt is dat hij de afgelopen vijf jaar opdrachten heeft gedaan bij gelijksoortige betrokken partijen, bijvoorbeeld een woningcorporatie. ‘Dat helpt mij om te snappen hoe keuzes worden gemaakt.’ Het eindproduct voor de gemeenten moet volgens hem een rapport zijn waar ze echt iets mee kunnen en over vijf jaar nog tevreden over zijn. ‘Ik wil over tien jaar terugkijken en zien dat 80% is uitgekomen.’

Waardering binnen Procap

Ook binnen Procap krijgt Bram veel waardering. Directeuren Sietske en Helma prijzen hem om de manier waarop hij zijn projecten doet en hoe hij heeft bijgedragen aan de interne sfeer bij Procap. Het mooiste compliment kwam echter van Arjen Jansen, zijn collega en coach, nadat zij samen hadden gewerkt aan de plannen rondom het openluchtzwembad in Ootmarsum. Arjen schreef dat Bram zich met zijn intelligentie in korte tijd zaken eigen maakt en dit combineert met het lef om vragen te stellen en niet met ieder antwoord genoegen neemt. Arjen: “Het is verrijkend om met iemand samen te werken die kritisch is en je tegen durft te spreken. Dat houdt je scherp.” ‘Hier werd ik heel gelukkig van’, reageert Bram zichtbaar geraakt.

Over zijn toekomst heeft Bram de laatste tijd veel nagedacht. ‘Wat voor mij echt een volgende stap zou zijn is dat ik een project kan gaan doen waarbij ik zelf een team aan ga sturen.’ Hij merkt dat hij het leuk vindt om met andere mensen aan de slag te gaan. Het gaat hem vooral om de rol, maar het moet wel een project zijn met enige impact in de stad. Bram wil dit graag, maar twijfelt of hij voldoende ervaring heeft. Hij is zich er bewust van dat hij zich hierin nog kan ontwikkelen en doet dat actief door te leren van meer ervaren collega’s. Toch zou hij die stap nu al aandurven. ‘Als ik op dit moment in die rol word gezet zou ik die prima uitvoeren’, zegt hij vol vertrouwen.

LinkedIn
Twitter
Facebook
Verhaal

Verhaal

Bram van der Hulst
Adviseur en projectmanager

Tekst en Foto

Tekst en Foto

Raymond Dekker
Chef verBEELDing en verWOORDing

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.