‘Ik vind het leuk om met mensen en organisaties op zoek te gaan naar goede keuzes’

Kasimir Hagendoorn werkt sinds 2012 als adviseur en projectmanager bij Procap. In september 2020 rondde hij zijn studie Master City Developer, onderdeel van de Erasmus Universiteit en TU Delft, af met een scriptie over de effecten van een verplicht aandeel sociaal bij nieuwbouw. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat het voorschrijven van sociale woningbouw leidt tot het ernstig beperken van de totale woningmarkt en leidt tot het verleggen van de rekening. Op 10 december vertelt hij over zijn onderzoek tijdens het Webinar ‘Wordt de woningmarkt op slot gezet door de stapeling van beleid?’. Wij spraken met hem over Procap, de rode draad in zijn loopbaan, zijn studie en waarom hij voor het schrijven van zijn scriptie specifiek koos voor het onderwerp sociale woningbouw.

Start bij Procap | Korte lijntjes

Toen Procap acht jaar geleden op zoek was naar een nieuwe collega, wist toenmalig Procapper Jans Zwiers nog wel iemand. Hij had Kasimir begeleid tijdens een stage en zag in hem een potentiële collega. Het was voor Kasimir niet alleen een mooie kans om weer in het noorden van Nederland te gaan werken, maar ook het samenwerken met Jans sprak hem aan. ‘Ik kreeg verschillende kansen en kon aan leuke projecten gaan werken’, licht hij zijn keuze verder toe. Hij vertelt dat hij Procap ervaart als een bureau waar je veel vrijheid krijgt om je eigen pad uit te stippelen. ‘De lijntjes zijn kort en je kunt met eigen initiatieven komen en deze verwezenlijken.’ Als voorbeeld noemt hij de opleiding Master City Developer die hij dit jaar afrondde.

Frustratie | Beweging

Eén van Kasimir’s slogans is “omgeving in beweging”. Het zal je dan ook niet verbazen dat hij zich met name met omgevingsmanagement bezighoudt. ‘Ik ben iemand die met alle partijen open het gesprek aan kan gaan, zonder vooroordeel’, legt hij zijn werkwijze uit. Als voorbeeld noemt hij samenwerken met een gemeente die liever niet ziet dat een 380 kV hoogspanningsverbinding wordt opgewaardeerd. Er zijn zorgen bij bewoners vanwege de magneetvelden en hij heeft daar te maken met frustratie tussen twee belanghebbenden. Kasimir zorgde hier voor beweging. ‘Ik heb veel tijd geïnvesteerd in de relatie, zo open en transparant mogelijk gewerkt en afspraken vastgelegd’, licht hij zijn succesvolle aanpak toe. Het is een rol die hem goed past. ‘Ik vind het leuk om met mensen en organisaties op zoek te gaan naar goede keuzes.’

Bij zijn opdrachtgever TenneT zijn ze tevreden over Kasimir en ze willen graag dat hij ook de komende twee jaar betrokken blijft bij de uitvoering van het project. Hij ziet dat als een compliment. ‘Ik ken de omgeving, de verschillende partijen en de afspraken. Daarnaast vind ik het leuk om een keer in de uitvoering te zitten van een project dat wat groter is.’ Dat is meestal anders, want dan zit hij aan de voorkant van het traject, in de initiatief of voorbereidingsfase. Dat vindt hij aan de ene kant leuk omdat daar veel energie en flexibiliteit zit, maar hij is ook nieuwsgierig naar hoe een uitgedacht plan in de praktijk uitwerkt. Kasimir: ‘Ik wil zorgen dat dit goed gaat lopen.’

Gebiedsontwikkeling | Strategie

Drie jaar geleden besloot Kasimir zich meer te willen richten gebiedsontwikkeling. Hij begon aan de studie Master City Developer, een academische opleiding voor professionals die op strategisch niveau met stedelijke (ontwikkel)vraagstukken bezig zijn. ‘Ik wilde leren strategisch te denken en te handelen op verschillende schaalniveaus.’ Het is een tweejarige opleiding, maar doordat hij module om module volgde spreidde hij de studielast over drie jaar. ‘Toch is het best pittig, je hebt geen tijd voor leuke dingen.’ Als voorbeeld noemt hij afgelopen zomervakantie. Hij gebruikte zijn vrije dagen om aan zijn scriptie te werken en zat in de weekenden op het kantoor van Procap. Uiteindelijk is hij vooral blij dat hij dit heeft kunnen doen en trots dat hij met discipline en toewijding deze studie heeft afgerond. ‘Ik vind het leuk dat ik die kant van mezelf ook heb leren ontdekken, dat ik langere tijd gedisciplineerd kan zijn en die focus op kan brengen.’

Onderzoek | Webinar

Kasimir werkte meermaals voor woningcorporaties en is daar bezig geweest met strategisch vastgoedbeleid en conceptontwikkeling. ‘De sociaal maatschappelijke opgave die zij hebben spreekt me aan’, vertelt hij. Hij ziet dat de druk op de woningmarkt op dit moment groot is, bijvoorbeeld in Amsterdam. Daar komen wel sociale woningen tot stand, maar het zijn allemaal kleine hokjes. ‘Dit gaat niet de goede kant op. En je wilt dit toch niet als gemeente? Hoe ga je daarin nu gezinnen huisvesten?’, spreekt hij vol verbazing.

Kasimir: ‘In de grondwet staat dat iedereen moet kunnen wonen. De overheid heeft deze taak en daarom is regulering een logisch gevolg.’ Maar, zegt hij, wonen is ook een financieel product geworden waardoor een spanningsveld ontstaat tussen enerzijds wonen als grondrecht en noodzakelijk goed en anderzijds als markt commodity en investeringsmogelijkheid. Dit werd zijn afstudeeronderwerp. 

Uit zijn onderzoek komt naar voren dat het voorschrijven van sociale woningbouw leidt tot het draaien aan bepaalde knoppen om een ontwikkeling financieel haalbaar te maken. Dit leidt weer tot het beperken van de totale woningmarkt en tot het verleggen van de rekening. Op 10 december 2020 vertelt Kasimir je hier meer over tijdens ons Webinar ‘Wordt de woningmarkt op slot gezet door de stapeling van beleid?’.

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook
Verhaal

Verhaal

Kasimir Hagendoorn
Adviseur en projectmanager

Tekst en Foto's

Tekst en Foto's

Raymond Dekker
Chef verBEELDing en verWOORDing

Anderen lezen ook:

Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023
Procap kenniscafé: Gezonde verstedelijking? Hoe integreer je gezonde, leefbare steden met de verdichtingsopgave? Binnen ruimtelijke...
12 / 12 / 2022
Procap kenniscafé: Energierevolutie: een kwestie van kiezen In het kenniscafé gingen 13 deskundigen in gesprek...
31 / 10 / 2022
In het Kenniscafé gedragsverandering & mobiliteit gaan 13 deskundigen in gesprek over een aantal kwesties...
17 / 10 / 2022
Voeg je header hier toe In een overzicht van beroepen die kunnen verdwijnen, de zogenaamde...
5 / 07 / 2022

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.