Wanneer je het afgelopen jaar een leuke jongeman met enquêteformulieren door de Noorderplantsoenbuurt in Groningen hebt zien lopen, dan is dat waarschijnlijk Stef Goris geweest. Stef deed vanuit Procap onderzoek voor de gemeente Groningen naar wanneer mensen gemotiveerd zijn om over te gaan tot verduurzaming van hun woning. Uiteindelijk gaf hij een advies dat al lang en breed was uitgevoerd, maar zo onbekend was bij de inwoners dat het toch een goed advies was. Wij spraken met hem over zijn onderzoek, ontmoetingen in de Noorderplantsoenbuurt en waarom stagelopen bij Procap een goed idee is.
Het onderzoek
De hoofdvraag van Stef’s onderzoek was: Hoe zet je mensen aan tot verduurzaming van hun woning? Zijn werkveld was de Noorderplantsoenbuurt in Groningen, een wijk die in 1880 is ontstaan en vol staat met oude, kleine arbeiderswoningen met een verschillend ontwerp. Een zeer interessante wijk wanneer het aankomt op het verduurzamen van woningen. “Ik heb onderzocht waar de mensen wel en niet voor open staan”, vertelt Stef. Hij besloot geen enquêtes via de digitale weg te versturen, maar gewoon de wijk in te lopen en met mensen in gesprek te gaan. “Ik heb daar mensen gesproken, interviews en enquêtes afgenomen. Uiteindelijk heb ik ook via Facebook- en WhatsApp groepen uit de buurt het aantal respondenten omhoog gekregen. Zelf de wijk ingaan was daarbij echt belangrijk.” Een spannende onderneming voor Stef, want zonder respondenten, geen resultaat en niet afstuderen. “Gelukkig was het bij de eerste of tweede deur raak en bij de derde deur kreeg ik meteen een kop koffie aangeboden. Dat gaf me energie om met het onderzoek verder te gaan.” Hij vervolgt met enthousiaste toon: “Ik vind het mooi om te zien dat er mensen zijn die graag willen. Die dit onderwerp bijvoorbeeld via een bewonersinitiatief als de Groenste Buurt oppakken. Zo’n groep vrijwilligers die er tijd, geld en energie insteken is belangrijk.”
Conclusies
Tijdens zijn veldwerk merkte hij dat negen van de tien mensen graag mee wilde werken. Slechts een paar mensen waren niet bereid. “Die hadden verhuisplannen of hadden een leeftijd bereikt waarop zij het nut niet meer zagen om hierin te investeren.” De respons op zijn enquête was dan ook hoog en het lijkt dat mensen in deze buurt begrijpen dat verduurzaming nu moet gebeuren. “Over het algemeen zijn mensen enthousiast en willen ze wel”, voegt Stef toe. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen kritisch nadenken over hoe zij kunnen verduurzamen. “Een warmtepomp zien weinig mensen zitten, omdat deze te veel geluid maakt, veel ruimte inneemt en het nog maar de vraag is of deze rendabel is.” Ondanks deze bedenkingen zijn de mensen in de buurt al aan de slag gegaan. “De bewoners zijn begonnen met isoleren, bijvoorbeeld met dubbelglas. Ook voor zonnepanelen staan ze open.” Kleine woningen, betekent kleine daken. Niet ideaal voor zonnepanelen. “Ja, die hebben ze liever ergens anders. Niet in een weiland buiten de stad, want dat is te ver weg. Wel in de wijk.” Mooie oplossingen die veel geld kosten. “Klopt! En dat willen ze dan graag van de gemeente krijgen.” Naast financiering zijn er nog meer verwachtingen van de gemeente. “Ik heb gemerkt dat mensen behoefte hebben aan duidelijke informatie. Geen waslijst, maar korte, krachtige en realistische info. Daarnaast willen ze ook advies opmaat, waar zij wel voor willen betalen.”
Advies
Dat hij voor zijn presentatie werd uitgenodigd op het gemeentehuis vond Stef speciaal. “Ja, leuk dat ik daar werd uitgenodigd. Dat geeft wel een extra lading aan zo’n presentatie.” De uitkomst van zijn onderzoek vonden ze niet verrassend. “Mijn advies is dat er een onafhankelijk informatieplatform moet komen voor de gemeente Groningen, maar dat bleek er al te zijn voor de hele provincie.” Toch is zijn advies van grote waarde. “Ik ben dat platform in mijn gehele onderzoek niet tegengekomen en ik kan hieruit concluderen dat dit te weinig bekendheid heeft. Daar kunnen zij natuurlijk iets mee en ze waren blij met deze uitkomst.” Ook zijn manier van veldwerk nemen ze mee. “In de toekomst willen ze vaker studenten op deze manier onderzoek laten doen. Het is goedkoper dan vaste werknemers de wijk insturen en het levert waardevolle informatie en goede contacten op.” Ook in de buurt is zijn werk goed ontvangen. “De bewoners zijn enthousiast en willen graag de resultaten hebben. Er is ook iemand van De Groenste Buurt die mij nog voor de buurtkrant gaat interviewen”, vertelt hij trots.
Stagelopen bij Procap
Stef is duidelijk wanneer het gaat over zijn stageperiode bij Procap. “Ik vond het fantastisch om hier te werken. Ik voelde mij meteen betrokken en serieus genomen. Dat begint bij het champagnemoment en gaat verder bij het meteen toegevoegd worden aan app-groepen, het meekijken met grote projecten en het deelnemen aan uitjes.” Ook zijn afscheid was in stijl. “Ja, met mooie woorden van alle collega’s”, geeft hij aan. “Ik denk dat er weinig bedrijven zijn die dit zo doen en ik had niet graag ergens anders mijn afstuderen gedaan.” Het had echter maar een haar gescheeld of Stef was elders afgestudeerd. “Eind vorig jaar had ik een gesprek staan bij een woningcorporatie en dit moest het wel worden voor me. Ik ging er met volle enthousiasme heen, maar na een half uur zakte de moed me in de schoenen. Ze konden niks voor me betekenen. Voordat ik de deur uitging, gaf hij me vier telefoonnummers.” Eén van die nummers leidde naar de telefoon van Procap’s eindbaas energietransitie, Johan Duut. “Ik mocht op gesprek komen en het werd me snel duidelijk dat dit interessant kon zijn.” Inmiddels had Stef meerdere gesprekken gehad en moest hij een keuze maken. “Procap sprak mij meteen aan en bovendien had ik hier het leukste gesprek. Ook het onderwerp, de energietransitie, en de locatie, Groningen, waren perfect.” Toch was dat niet het belangrijkste. “Ik voelde een klik met de mensen en ik merkte dat ik hier wel aan mijn scriptie wilde werken.”
Toekomst
Na zijn afstuderen kon Stef meteen al aan de slag. “Ja, ik kon wel ergens beginnen, maar ik kies ervoor om mezelf eerst breder te oriënteren.” Grote kans dat hij actief blijft binnen de energietransitie. “Tijdens mijn studie kwam duurzaamheid aan bod en dat had meteen mijn interesse. Het is voor mij duidelijk dat wij naar een duurzamere wereld moeten veranderen. Daarom wil ik vanuit de vastgoed en makelaardij graag bijdragen aan deze transitie.”
Tekst & Foto’s: Raymond Dekker