''Het lijkt me gaaf om projectleider te zijn van een groot gebiedsontwikkelingsproject in de binnenstad''

Per 1 oktober is ons team versterkt met Ytsen Boomsma. Geboren en getogen in Friesland, gestudeerd in Groningen en nu woonachtig in Zwolle, samen met zijn vriendin. Naast zijn liefde voor gebiedsontwikkeling en ontwerp is Ytsen ook sportief, houdt hij van een biertje op zijn tijd en gaat hij graag op vakantie. Met of zonder zijn racefiets, hij toert het liefst door oude steden en gebieden.

Ytsen was voorheen eigenlijk al een bekende van Procap. Voordat hij bij ons binnenkwam, werkte hij via zijn oude werkgever samen met Johan en Anda. Ook kent hij Charlotte van een traineeship dat ze recentelijk samen hebben afgerond. Dat Ytsen bij ons is komen werken, is dan ook een vrij logische stap.
‘Bij mijn vorige werkgever was ik nauw betrokken bij de energietransitie. Ik was verantwoordelijk voor het opstellen van de Transitievisie Warmte en had een ondersteunende rol in een proeftuin aardgasvrije wijken. Ik monitorde de voortgang van het project en stelde een subsidieregeling op. Van beide projecten ken ik Johan en Anda inderdaad’.
Net als bij Marloes en Arno, was de start bij Procap ook voor Ytsen een feestje.
‘Starten met een Bureau Brede Training was echt super leuk. Tijdens mijn sollicitatie had ik al 7 mensen gesproken, vervolgens had ik mijn champagnemoment tijdens de opening van kantoor Groningen in De STEK, dus ik had vóór mijn eerste echte werkweek eigenlijk al zoveel mensen gezien en gesproken, een hele fijne binnenkomer’.

Als ik Ytsen vraag of hij al enig idee heeft wat voor projecten hij gaat uitvoeren, dan rolt er al een heel plan uit. ‘Ik ben me al lekker aan het inlezen in de verschillende projecten die we bij Procap hebben. Bij Provincie Overijssel kan ik een klus overnemen. Het lijkt me heel fijn om daar een netwerk op te bouwen, ook omdat ik in de regio woon uiteraard. Verder houd ik me graag bezig met gebiedsontwikkeling, een dergelijke klus in Zwolle en omgeving zou ik erg tof vinden’.
Ytsen heeft technische planologie gestudeerd in Groningen en een master Environmental and Infrastructure Planning op zak.
‘Die laatste leg ik altijd uit als Aardrijkskunde +,  haha. De studie is veel gericht op gebiedsontwikkeling, mobiliteit, milieukunde, hoe de bevolking zich ontwikkelt, er zitten een aantal ontwerp vakken in en ook een aantal communicatie vakken – je leert de taal van de markt spreken. Vooral ontwerp sprak me enorm aan, bijvoorbeeld het maken van een 2- en 3D-ontwerp met behulp van software. Daarnaast kijk je naar een gebied, wat is er nu, wat was er vroeger en waar willen we naar toe? Al deze zaken spreken me enorm aan en ik hoop deze elementen ook terug te vinden in mijn werk bij Procap’.

Het werkende leven bevalt Ytsen erg goed.
‘Ik ben nu 1,5 jaar aan het werk, sinds mijn studie. Het bevalt me zeker, ik vind het fijn dat ik nu een goede basis heb en veel leuke dingen kan doen. Mijn vriendin en ik wonen in het centrum van Zwolle. Ik houd van de gezelligheid en de cafeetjes dichtbij. In Groningen woonde ik ook in de binnenstad, ik heb wel een beetje mazzel met huizen hoor, haha’.

Ytsen heeft best een goed beeld van zijn ambities voor de toekomst.
‘Ja, ik weet best wel wat ik mezelf de komende 5 jaar zie doen. Ik houd heel erg van de persoonlijke en informele sfeer bij Procap, echter lijkt het me ook wel tof om voor een internationaal adviesbureau te werken. Mijn vriendin studeert geneeskunde, een jaartje samen naar het buitenland zou zeker niet verkeerd zijn. Ik zie mezelf daar wel werken aan een integraal plan met een stukje watermanagement, een Nederlands fietsnet aanmaken of iets dergelijks’.

‘Qua klussen in Nederland lijkt het me gaaf om projectleider te zijn van een groot gebiedsontwikkelingsproject en dan het liefst een herontwikkelingsproject in de binnenstad, waar bewoners profiteren van een groene omgeving, een klimaatadaptief gebied en zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. Het lijkt me echt gaaf om zo’n project achter mijn naam te hebben staan. Tijdens mijn studie moest ik met een groep ook een dergelijke ontwerpopdracht uitvoeren, ons concept won toen. Daar kwamen we jaren later achter, toen we zelf door het gebied liepen, dat was best cool’.

Naast al deze ambities is Ytsen ook een sportieveling.
‘Elke zomer ga ik met 4 vrienden wielrennen in Frankrijk, lekker door oude stadjes heen fietsen, ik vind dat echt fantastisch. Ik ben niet zo van nieuwe, moderne gebieden, daar is vaak veel minder te ontdekken. Als ik op vakantie ben, vind ik oude stadjes en kastelen veel leuker. Daarnaast ben ik begonnen met snowboarden, ik heb het nu 3 keer gedaan en vond het echt super leuk. Ik ga dan ook zeker mee op Snowcap, zonder twijfel’.

Tekst & foto: Derya Dirker

 

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.