‘Het is bijna een soort hobbyisme. Hoe komen we nou van A naar punt B?’

Van Projectdirecteur Amsteltram, naar Programmamanager Lightrail 2020 – 2040 en naar Directeur Uitvoering Projectencentrum bij Metro en Tram, gemeente Amsterdam. In een jaar tijd heeft Bas de Jong grote stappen gemaakt. ‘Ja, het is snel gegaan’, zegt hij daar zelf over. Begin 2019 sprak hij zijn ambities uit waarbij hij aangaf het werken aan de Lightrail heel gaaf te lijken. Snel daarna ging hij hier daadwerkelijk aan werken. Hoe heeft hij die stappen gemaakt? En hoe staat het met de MOED die gevraagd wordt bij deze functies? En wat wil hij nog in de toekomst? Wij spraken hem via Teams, waar hij trots een mooie foto van de renovatie van de Oostlijn als achtergrond gebruikte.

Lightrail 2020 – 2040

Bas vertelt dat hij veel energie krijgt van dit traject. Als voorzitter van de Werkgroep Tracé en Kosten heeft hij, samen met de partners, de haalbaarheid van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol/Hoofddorp en het sluiten van de Ringlijn in Amsterdam onderzocht, zodat ze goed de verkenningsfase in kunnen gaan. ‘Ik realiseer me dat het vrij uniek is dat je gevraagd wordt om aan het begin van zo’n traject in te stappen’, vertelt hij enthousiast. ‘Het is bijna een soort hobbyisme. Hoe komen we nou van A naar punt B?’

Er ligt een grote uitdaging. Schiphol loopt vast als het gaat om de afhandeling van reizigers, staat nooit stil en dan moet daar ook nog een metro tussen. ‘Ongelooflijk eigenlijk.’ Het is een enorme puzzel die niet vaak voorkomt. ‘Hoe pas je nog een metrostation in, in een gebied dat nagenoeg al helemaal is en wordt volgebouwd?’ Bas vindt het reuze interessant om zich te verdiepen in de nieuwe technieken die dit mogelijk kunnen maken. Hij noemt als voorbeeld Barcelona en Londen. ‘Daar kozen ze voor een grotere diameter van de boor waardoor je daarbinnen ook meteen een station kunt realiseren.’ Of dat hier haalbaar is, met de grondgesteldheid van de polder, moeten we nog verder onderzoeken.

De Amstelveenlijn

Bijna parallel met de start van zijn rol bij de Lightrail, liep zijn start als projectdirecteur van de Amstelveenlijn. Een spannend project waarin een grote buitendienststelling op de planning stond in de zomer van 2019. Bas vertelt dat dit heel anders is dan een onderzoeksfase. ‘De mijlpalen stonden strak die zomer en er moest heel veel gebeuren. Ik vind het heel interessant om mee te maken welke energie er dan in een team vrijkomt om dat te laten slagen. En gelukkig is het allemaal op zijn plek geland en is de tram exact op tijd weer gaan rijden.’

Bas vertelt over de mooie foto’s waar je honderden bouwvakkers tegelijkertijd bezig ziet. Hij had dit project, dat tot eind 2020 loopt, graag af willen maken. ‘De directie van Metro Tram vroeg me of ik bij het projectencentrum Directeur Uitvoering wilde worden en dat is een kans die niet elke dag voorbijkomt.’ Toch vond hij dit een moeilijke afweging.  ‘Ik vind projectenwerk mooi om te doen en juist in dit project werkte ik met een heel mooi team dat ondanks de flinke uitdagingen goed in control was.’ Juist dat gegeven bevestigde hem dat hij het uit handen kon geven aan zijn opvolger.

Foto credits: Gé Dubbelman

Directeur uitvoering

Als Directeur Uitvoering Projectencentrum kende Bas geen gemakkelijke start. Hij zat er nog geen week en toen kwam het coronavirus naar Nederland. ‘Vanachter je scherm een nieuwe functie starten is een dingetje, maar ik moet zeggen dat dit nu goed gaat, het loopt lekker.’  Het is een nieuwe rol voor hem waarin hij zich bezighoudt met de “going concern” en dus veel contact heeft met alle projectmanagers in het projectencentrum. ‘Weer een hele andere functie dus waarin je minder projectdynamiek hebt en meer met de staande organisatie te maken krijgt, behalve de probleempunten. Die worden naar mij geëscaleerd.’

Hij vertelt dat hij het leuk vindt om precies te weten waar projectmanagers mee bezig zijn, wat er in hun hoofden omgaat en hoe hij dat naar de organisatie kan vertalen. ‘Vanuit mijn ervaring als projectdirecteur leek het me een hele leuke en nuttige rol. En dat is ook een ontzettend leuke rol!’ Bas ziet dit als een boeiende leerervaring. ‘Elke projectmanager is weer anders en dat vraagt voelsprieten: wanneer heb ik er vertrouwen in? En wanneer moet ik nog even verder doorvragen?’

Bestuurlijke Moed

Bas pakte onlangs het boek MOED van Andor de Rooy er weer even bij.  ‘Ik heb erover nagedacht toen ik bij de Amstelveenlijn met een aantal problemen werd geconfronteerd.’ Er waren twee uitdagingen die Bas en zijn team “voor de poorten van de hel” hebben weggesleept. ‘We hebben iedereen erbij getrokken, wethouders, directeuren… iedereen die druk uit kon oefenen.’ In die periode heeft hij er een nacht wakker van gelegen waarin hij dacht: ‘Allemachtig jongens…  als dit niet doorgaat dan hebben we waarschijnlijk nog zo’n zomer.’ De belangen waren groot bij dit miljoenenproject.

Uiteindelijk bleek de aanpak succesvol. ‘Het is dan wel kicken dat het echt slaagt, dan is het feestje met het team extra groot.’ Deze momenten helpen hem groeien als professional. ‘Dit helpt me vormen en maakt me klaar voor de rol die ik nu heb. Als Directeur Uitvoering ga ik geheid ook met dit soort momenten te maken krijgen.’

Ik twijfelde: ‘kan ik dit project, van uiteindelijk 60 miljoen euro, en een team van vijfendertig mensen aan als eindverantwoordelijke?

Twee jaar geleden spraken wij, tijdens een twee uur durende autorit naar Groningen, ook met Bas de Jong.  Hij vertelde destijds enthousiast over zijn werk als projectmanager van het project Stationsrenovatie Oostlijn in Amsterdam. Hij sprak over de eenzaamheid als leider, zijn ontwikkeling en waar hij in de toekomst naar toe wil.

Lees verder >

De volgende halte is….

‘Ik heb Frits (directeur bij Procap, red.) beloofd dat ik goed ga nadenken over wat ik hierna nog wil doen’, vertelt Bas over zijn toekomstplannen. ‘Het zijn vragen die je jezelf eens in de twee drie jaar moet stellen, maar de tijd ontbreekt me vaak.’ Op korte termijn zou het voor Bas een succes zijn wanneer de Noord/Zuidlijn en Ringlijn de verkenningsfase ingaan en hij daarmee verder kan. ‘Mijn leven na Metro Tram zou een mooi waterproject zijn, ik heb tenslotte watermanagement gestudeerd.’

Hij blijkt er al over na te hebben gedacht en vertelt dat je dit niet eens meer als expat hoeft te doen. ‘Dat kan redelijk eenvoudig met Teams en af en toe een tripje.’ Die reizen zouden dan richting Azië zijn. Als opties noemt hij Taiwan en Bangladesh, landen waar hij tijdens zijn studie ook al projecten uitvoerde. China en Japan lijken hem ook erg interessant. ‘Eerst nog even een Webinar Mobiliteit en Infrastructuur geven op 8 oktober’, sluit hij lachend af.

LinkedIn
Twitter
Facebook
Verhaal

Verhaal

Bas de Jong
Senior adviseur en projectmanager

Tekst en Foto

Tekst en Foto

Raymond Dekker
Chef verBEELDing en verWOORDing

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.