De nieuwste aanwinst binnen ons team is Silke Spierings. Silke is sinds 16 augustus bij ons in dienst en is direct gestart met haar klus bij de provincie Utrecht. Per begin september is ze ook actief bij de Bouwcampus. In Utrecht gaat Silke helpen met de verduurzaming binnen gemeenten. Hiervoor doet ze onderzoek naar initiatieven om energiebesparing bij inwoners te stimuleren en kijkt ze of, en hoe deze in verschillende gemeenten worden uitgewerkt. Het is de bedoeling dat deze initiatieven later in kaart worden gebracht om vervolgens andere gemeenten te adviseren over de verschillende mogelijkheden. Bij de Bouwcampus gaat ze meedenken en -werken aan de verduurzaming van de bouwsector.
Voordat Silke in dienst trad bij Procap had ze al een gevarieerd scala aan werkervaring opgedaan, maar de rode draad lijkt toch zeker duurzaamheid. Ik vraag haar hoe ze bij Procap terecht is gekomen. ‘Toen ik 17 jaar was, verhuisde ik van Uden naar Nijmegen, waar ik de bachelor en master Politicologie heb gevolgd’, zegt ze. ‘Tijdens mijn master wilde ik meer de diepte in. Ik besloot me te richten op iets wat belangrijk is en wat ik goed vond om te doen. Ik ben me toen gaan specialiseren in duurzaamheid.’ Ik vraag haar of deze keuze zo rechtlijnig was als het nu lijkt. Na een korte denkpauze verklaart ze dat de interesse in deze sector al wel langer speelde. Ze schrijft haar masterthesis dan ook over zogeheten ‘the divestment movement’; een groep uit de klimaatbeweging die de financiële sector oproept om hun investeringen uit de fossiele industrie te halen.
Na haar master komt ze in eerste instantie terecht op de economieredactie van de Volkskrant. De stap om vanaf haar studie politicologie de journalistiek in te duiken blijkt niet zo groot als ik in eerste instantie verwacht: ‘Tijdens mijn studententijd schreef ik al voor het Algemeen Nijmeegs Studentenblad. Dat was al best serieus, we gingen soms echt tot in de nacht door om onze krant op tijd op te leveren, haha.’ Ze kijkt positief terug op haar tijd bij de Volkskrant: ‘Hier mocht ik in interessante thema’s duiken. Het was de tijd dat het Klimaatakkoord werd ontworpen. Een Nederlandse CO2-heffing was onderwerp van nationale discussie. Tegenstanders riepen dat de industrie overal in Europa wordt uitgezonderd van de CO2-heffing. Ik ging dan uitzoeken hoe die buitenlandse CO2-heffingen eruitzagen om te kijken of die claim klopte. Daarvoor interviewde ik bijvoorbeeld een hoogleraar uit Helsinki, heel leuk.’ Uiteindelijk begon het toch te kriebelen en wilde ze zelf aan de slag in de energietransitie. Hierdoor kwam ze uiteindelijk bij Procap uit.
In haar vrije tijd is Silke vaak in de natuur te vinden. ‘In mijn vrije tijd wandel of fiets ik veel, en ik doe aan mountainbiken!’ vertelt ze enthousiast. ‘Op mijn krakkemikkige mountainbike heerlijk in Berg en Dal over de mountainbike-tracks sjezen, dat vind ik echt vet!’ Daarnaast slaat Silke nog 1 á 2 keer per week een paar aces tijdens het beachvolleyballen, een sport die ze met veel plezier beoefend.
Tot slot vraag ik haar wat ze de komende jaren wil bereiken. ‘In mijn huidige functies wil ik heel veel leren, vooral over wat voor rol gemeenten en provincies binnen de energietransitie spelen. Het is heel makkelijk om van buitenaf te roepen dat het zus of zo moet, maar zodra je er dieper in duikt, ga je pas merken hoe ingewikkeld het eigenlijk is’. De komende jaren wil Silke zich dan ook vastbijten in deze thematiek en zo via Procap bijdragen aan een duurzamer en gezonder Nederland.
Tekst: Victor de Beer
Foto: Derya Dirker