‘Deze stage zorgt ervoor dat ik mijzelf met plezier kan ontwikkelen als projectmanager’

Max Ponds is begin september bij ons begonnen als stagiair. Hij ging meteen aan de slag als assistent projectmanager in Zandvoort en Harlingen. Wij zijn bij hem langs geweest om hem wat beter te leren kennen. We spreken hem over zijn achtergrond, zijn bezigheden in Zandvoort en Harlingen en hoe stage lopen bij Procap hem helpt zichzelf te ontwikkelen als projectmanager.

Studie
Max vertelt ons dat hij na het na het afronden van het gymnasium in Groningen lastig vond om een studie te kiezen. Hij vertelt dat het werk van zijn vader hem wel aansprak, waarna hij besloot te starten met de studie sociologie. Na twee maanden bleek al dat de studie niet was wat hij ervan verwachtte, omdat hij de theorie niet in de praktijk toe kon passen of terug kon zien. Bij het kiezen van een nieuwe studie heeft hij nagedacht over wat hij op de middelbare school leuk vond. Hier was hij al snel over uit: aardrijkskunde. Vandaar de keuze voor sociale geografie & planologie. De mix tussen de verschillende vakken sprak hem het meest aan in de studie. ‘Dat je je niet helemaal blind staart op één specifiek onderwerp.’ Het praktijk aspect kwam in deze studie beter terug. Dat Max goed bij Procap past blijkt hieruit, want hij is ook echt een ‘denker & doener’.

Een echte avonturier
Na het behalen van zijn bachelor wilde Max eigenlijk al stage gaan lopen. Op advies van zijn omgeving heeft hij eerst nog wat anders gedaan. Na een aantal maanden werken in de zomer heeft Max een ticket geboekt naar Australië en is hij daar een aantal maanden gebleven. Aan het begin was het nog wel even wennen; ‘ik liep in mijn eentje door Sydney terwijl toeristen me raar aankeken.’ Gelukkig viel alles snel op zijn plek en heeft hij vijf maanden als ‘landscaper’ in Sydney gewerkt. Max weet dus wel wat aanpakken en hard werken inhoudt. Na vijf maanden werken en één maand reizen in Australië is hij ook nog naar Indonesië, Thailand, Singapore en Vietnam geweest.

Kwaliteiten
‘Als we mensen uit een projectgroep van de universiteit zouden bellen, wat zouden zij dan over jou zeggen?’ vragen we Max. ‘Ik denk dat ze zouden zeggen dat ik een echte aanpakker ben, die graag het voortouw neemt.’ Ook komt Max zijn sociale vaardigheid aan bod. Dit kunnen wij na anderhalve maand al beamen, want hij heeft al met iedereen kennis gemaakt en is al goed bekend in de groep. Max vertelt dat hij op dit moment ook hulp biedt aan collega’s. Zo helpt hij Jos Dijcker bijvoorbeeld met zijn kennis van financiën en de ‘vastgoedkant’ zoals Max het mooi verwoordt.

Stage bij Procap
Hoe is Max dan bij Procap terechtgekomen? ‘Ik ben hier via mijn neef en Bas Lodder terechtgekomen. Sietske Voets stelde voor om op kantoor in Utrecht langs te komen om met projectmanagers te praten over hun projecten. Dit om erachter te komen wat me nou een leuk project leek. Zo kwam ik ook met José Meijboom in gesprek, die mij het project van de Entree van Zandvoort liet zien.’ Max vertelt ook gelijk dat hij de stadsontwikkeling een leuk onderwerp vindt om mee bezig te zijn. Na het kenbaar maken van deze interesse is Max uitgenodigd om mee te werken met het project van José. Zij had een opdracht klaarliggen waarbij Max een plan mag bedenken om het Entreegebied te voorzien van een tijdelijke en aantrekkelijke invulling op plekken waar op dit moment niet goed gebruik van wordt gemaakt. Het doel is ervoor zorgen dat mensen niet alleen in de zomer naar Zandvoort komen. Het lijkt Max leuk om met meerdere initiatiefnemers of stakeholders om de tafel te gaan om zo het huidige Zandvoort te behouden en toch ook een nieuwe doelgroep aan te spreken. Hij vertelt dat hij het erg fijn vindt aan zijn stage dat José hem overal in betrekt, omdat je hier uiteindelijk het meest van leert.

Afstudeeronderzoek
Max is bezig met zijn master ‘Real Estate Studies’, die hij tegelijkertijd met zijn stage aan het afronden is. Zijn scriptie heeft een bijzonder verhaal; zijn eerste onderwerp werd namelijk afgewezen omdat zijn begeleider het te complex vond. Nu heeft hij wederom een innoverend onderwerp gekozen, namelijk de invloed van moskeeën op huizenprijzen in Amsterdam. ‘Ik fietste naar een college en kwam langs een winkelcentrum en een station en dacht: dat is interessant, wat het effect van objecten op de huizenprijzen in de omgeving is.’ Conclusies kan hij nog niet trekken. Het doel van dit onderzoek is dat je kunt bekijken of het slim is om een gebouw ergens te plaatsen en wat het effect hiervan zal zijn. Wij zijn erg benieuwd naar het resultaat van het onderzoek en Max’ ontwikkeling bij Procap. Max: ‘De vrijheid van een onverplichte stage zorgt ervoor dat ik met plezier kan rondkijken bij alle onderdelen van het bedrijf. Het is een aanrader voor iedereen die zich wil oriënteren op een bepaald werkgebied!’

 

Tekst: Niek Botter

Foto’s: Raymond Dekker

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.