Hoe start ik met het enthousiasmeren van ondernemers? En hoe ga ik om met de grote diversiteit van bedrijven? Frits Schutte, directeur van Procap en spreker tijdens het Webinar “Toekomstbestendige Bedrijventerreinen: op weg naar CO2-Neutraal”, beantwoordt deze vragen.
Hoe krijg ik ondernemers aan tafel?
Het is belangrijk om aansluiting te zoeken bij de motivatie van de ondernemer zelf. Dit kan een eigen intrinsieke motivatie zijn om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Het kan ook zo zijn dat een ondernemer graag grip wil hebben op de risico’s voor zijn of haar bedrijf. Als er iets onduidelijk of onzeker is, dan probeert een ondernemer helderheid te krijgen voordat er bereidheid is om te investeren. Mijn boodschap is dus: “Help ondernemers om de risico’s en onzekerheden helder te krijgen.”
Het einddoel is helder: CO2 neutraliteit moet op termijn!
De vragen die dan langskomen zijn: Wanneer en hoe dan? Hoe zit het met mijn continuïteit? En wanneer moet ik investeren? En hoe verdien ik dat dan weer terug? Een goede manier is de ondernemers bevragen om onduidelijkheden helder te krijgen en samen te zoeken naar oplossingen. Je verschaft op deze manier helderheid over risico’s en de openstaande vragen. Daarmee stimuleer je hen.
Verduurzamen van een bedrijf is niet de core business voor ondernemers. Het is ook best ingewikkelde materie, wat zorgt voor een onzekere toekomst. Hierdoor wachten ondernemers vaak met investeren tot ze duidelijk weten wat ze moeten doen. De kunst is om nu met die ondernemers om tafel te gaan zitten en te zeggen: ‘Wij creëren onze eigen duidelijkheid’. Tegen 2050 moeten we CO2 neutraal zijn en hebben we dus nog zeker 25 jaar om dat te realiseren. Benut dan ook die 25 jaar om dat te doen. Dat is de basis van onze aanpak, dat je de komende jaren benut om investeringen te doen die nodig zijn en op een moment dat het jou uitkomt.
Wanneer je je als ondernemers dan ook nog samen organiseert, maak je de risico’s beter beheersbaar door gebruik te maken van de kracht van het collectief. Er zijn diverse voorbeelden in Nederland die dit onderschrijven.
Hoe ga je om met de grote diversiteit aan bedrijven?
Wanneer je een grote diversiteit aan bedrijven hebt, bijvoorbeeld productiebedrijven, logistieke bedrijven en kantoorpanden, biedt dat mogelijkheden. Ondernemers hebben allemaal een andere bedrijfsvoering en een andere manier van omgaan met energie. Misschien dat het ene bedrijf energie nodig heeft op momenten wanneer anderen dat niet nodig hebben of dat kantoorpanden gemakkelijker CO2 neutraal kunnen worden dan een productiebedrijf. Of misschien produceer je warmte die anderen kunnen gebruiken.
Bij een grote diversiteit aan bedrijven, heb je ook een grote diversiteit aan input en meedenkers en samen een grotere spreidingsmogelijkheid om te investeren wanneer je dit collectief aanpakt. Dat wil niet zeggen dat het makkelijker is om een oplossing te bedenken, want mogelijk mis je daardoor een schaalvoordeel. Wanneer er bijvoorbeeld veel logistieke bedrijven bij elkaar zitten op een bedrijventerrein, kun je gemakkelijker samen investeren in een groene waterstof oplossing voor je wagenpark. Kortom: er is niet 1 oplossing die heilig is. Alle inspanningen en oplossingen zullen we nodig hebben om de CO2 neutraliteit op termijn te realiseren, groot en klein. Maar hoe groter de diversiteit en het aantal van bedrijven, hoe groter de diversiteit aan oplossingsrichtingen.
Heb je nog een vraag? Neem dan contact met ons op.