‘Daar ga je dit vak uiteindelijk voor doen.’

Arjen Terpstra werkt nu twee jaar als projectmanager aan gebiedsontwikkelingsprojecten bij Procap. Hij voert projecten uit voor onder meer de gemeente Groningen en maakte daarin een sterke ontwikkeling door. Zijn talent voor lange termijn en overkoepelend denken kwam bovendrijven. Dat maakte dat hij stappen zette en uiteindelijk een project en functie creëerde. Bijvoorbeeld bij de noodzakelijke wijkvernieuwing van Selwerd. Door bijzondere keuzes op de middelbare school was dat er bijna niet van gekomen.

Als middelbare scholier liet hij het vak aardrijkskunde vallen. Een gekke keuze, want van kinds af aan zat Arjen met zijn neus in De Grote Bos Atlas. ‘Dat sloeg nergens op, want dat was eigenlijk het leukste vak’, zegt hij lachend. Hij was juist enorm nieuwsgierig naar alle feitjes en naar het waarom van plekken. Vooral grote gebouwen, zoals wolkenkrabbers, voetbalstadions, kerken en kathedralen hebben zijn interesse. Dit zie je nog bij hem terug wanneer hij op vakantie gaat. Naast wandelingen in de bergen staat dan ook altijd een bezoek aan een grote stad op het programma. ‘Als mijn vrouw dit toelaat’, zegt hij met een knipoog.

Werken aan de wereld om hem heen

Het mag geen verrassing heten dat Arjen als kind architect of stedenbouwkundige wilde worden. Hij vindt zichzelf niet heel technisch aangelegd, maar die gebouwde omgeving trok hem heel erg. ‘Mijn kwaliteiten zitten meer op het sociale en managementvlak’, licht hij zijn voorkeur toe. Ondanks dat hij zijn keuzes vaak rationeel maakt, was dit een keuze op gevoel. Het sprak hem aan dat het bij de studie Sociale Geografie en Planologie om zowel de fysieke leefomgeving als om het gedrag van mensen gaat.

Al tijdens zijn studie begon hij met werken bij de gemeente Groningen. Hij had het in die tijd moeilijk met het afronden van zijn scriptie. Een goede vriendin die al bij de gemeente werkte wist dat en zij tipte hem eens contact op te nemen met de gemeente. Arjen belde met een teamleider en minder dan een maand later was hij er aan het werk. Hij had het er snel naar zijn zin: ‘Ik kon werk maken van de wereld om mij heen, in een stad die ik goed ken.’ Dat de afronding van zijn scriptie daardoor nog een jaar langer duurde was voor hem geen probleem.

De stap van theorie naar praktijk

In de praktijk had hij veel aan zijn studie. Hij kon bijvoorbeeld de theorie over het betrekken van bewoners goed toepassen. Toch moest hij ook nog veel leren. Praten met mensen leer je bijvoorbeeld niet op de universiteit. ‘Gewoon doen en met iemand mee het veld in gaan’, vertelt hij over zijn aanpak. Daardoor merkte hij dat dit hem gemakkelijk afging. Ook volgde hij enkele cursussen over projectmanagement. Het belangrijkste voor hem was het achter een senior aanhobbelen. ‘Meegaan naar vergaderingen en goed opletten hoe deze zich gedraagt’, heeft hij als tip voor junioren.

Stoppen en doorgaan

In 2018 wilde hij een volgende stap maken. Hij wilde loskomen van de ambtenarij en weten hoe het er buiten Groningen aan toe gaat. ‘Ik had op een gegeven moment het gevoel dat het tijd was voor iets anders.’ Aan het werk lag het niet. Dat vond hij heel leuk en dat is ook de reden dat hij nog steeds opdrachten doet voor deze gemeente. ‘Het is voor mij beter om niet bij de organisatie te horen en met de blik van een buitenstaande naar de situatie te kunnen kijken.’

Hij was nog maar net in dienst bij Procap en zijn C.V. ging alweer richting Groningen. Ze wilden hem dolgraag hebben om aan de wijk Selwerd te werken. Arjen had in zijn periode bij de gemeente een eerste aanzet gemaakt voor een project in deze wijk. Toen er parkeeroverlast ontstond in een deel van de wijk, was hij in staat uit te zoomen en voor te stellen om de overlast integraal op te pakken met de herinrichting van de wijk. Dus niet alleen praten over parkeren, maar het gesprek aangaan over de leefbaarheid in de wijk. Dit initiatief en zijn manier van werken werden gewaardeerd. ‘Selwerd heeft altijd op een lijstje gestaan en nu gaan er eindelijk miljoenen heen die gaan zorgen dat deze wijk beter wordt.’

Kwetsbare wijken duurzaam én leefbaar maken. Het Kan.

In het Groningse Selwerd wordt vergroening van de wijk gekoppeld aan meer werkgelegenheid. Volgens woningspecialisten een inspirerend voorbeeld voor andere kwetsbare wijken. Maar dan moet de politiek wel meewerken.

Lees verder op OneWorld >

Zoeken naar je rol (herkenbaar voor iedere projectmanager)

‘Ik vind het moeilijk om mijn rol te benoemen’, geeft hij als antwoord op mijn vraag naar wat hij nu doet in Selwerd. Hij vertelt dat hij zich heeft verkeken op dit proces en dat het heel erg zoeken is naar de verwachtingen en verantwoordelijkheden. In het deelgebied waar hij projectleider was gebeurde weinig en na een tijdje merkte hij de behoefte om meer met de lange termijn bezig te zijn. Hij voelde ook aan dat er voor dit project meer gevraagd werd op dat vlak.

Arjen raapte een aantal signalen bij elkaar, zorgde voor kaders en resultaat. Als voorbeeld noemt hij de kredietaanvraag om ervoor te zorgen dat de gemeenteraad akkoord gaat met de financiering en de eerst werkzaamheden in het project. Arjen zorgt dan voor complete informatie op papier en de juiste overleggen met managers en bestuurders. ‘Dat is waar ik goed in ben, zorgen dat zo’n besluit er komt.’

Waar hij dit werk voor is gaan doen

Hij leert veel van zijn collega projectmanager Jos Dijcker met wie hij aan een project in Harlingen werkt. Hij noemt als voorbeelden het durven maken van onderbouwde keuzes en standvastig vasthouden aan de juiste kaders. Waar hij nog beter in zou willen worden is het op een prettige manier een team naar een topprestatie brengen. Dat zou hij graag van Jacqueline van Gils willen leren. Met al zijn kennis en ervaring wil hij uiteindelijk een nieuw stuk stad helpen bouwen. ‘Daar ga je dit vak uiteindelijk voor doen.’

LinkedIn
Twitter
Facebook
Verhaal

Verhaal

Arjen Terpstra
Adviseur en projectmanager

Tekst en Foto

Tekst en Foto

Raymond Dekker
Chef verBEELDing en verWOORDing

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.