De complexiteit van gebiedsontwikkeling

Nieuws
Publicatiedatum:30-08-2023

Auteur:jose meijboom

Leestijd:8 minuten
#Projectmanagement#Interview

Op de vraag wat projectmanagement zo leuk maakt, zie je José Meijboom MCD, Senior Adviseur en Projectmanager bij Procap, enthousiast worden. Op de haar kenmerkende rustige en doordachte wijze, beschrijft ze wat dit werk zo bijzonder maakt. Wat zo leuk is aan projectmanagement is dat het heel breed is, gericht is op het nemen van besluiten en voortgang boeken. Bij Procap speelt de afdeling projectmanagement zich natuurlijk af binnen het ruimtelijk domein.

De hele bandbreedte

Een groot project is complex, er komen veel zaken bij kijken; partijen, onderwerpen, experts, bewoners, de gemeenteraad, stedenbouwers, landschappers, juristen etc. Het is leuk om in deze complexe context wat voor elkaar te krijgen. Gebiedsontwikkeling duurt jaren en bevat veel verschillende stappen. Dat te zien groeien is heel mooi.

Het kan mij niet ingewikkeld genoeg zijn!

José vindt van alle fasen en stappen, het voortraject het leukst. Anderen zijn weer heel goed in de uitvoering. Bij Procap kun je keuzes maken over wat er goed bij je past. Er wordt veel samengewerkt en zo kan een project in een nieuwe fase aan een collega worden overgedragen. Ook kan het zijn dat de opdrachtgever je alleen inhuurt voor een bepaalde fase of stap binnen een groot project.

Een stap verder helpen

In het begintraject zijn er nog veel keuzes te maken. Dit vraagt creatief denkwerk en daar gaat José duidelijk op ‘aan’. Procappers zijn mensen met enthousiasme en deskundigheid en José is ook zo’n creatief denker en tegelijk een echte doorzetter. Ze werkt graag samen met en in een team en houdt ervan om de creativiteit van het team te benutten en aan elkaar te verbinden. Door veel door te vragen en te luisteren wanneer ze verschillende opties voorlegt, komen vanzelf de kansen en problemen bovendrijven.

Stoppen is ook een uitkomst

Als een opdrachtgever niet weet wat hij/zij wil of als er geen urgentie is, wordt het lastig. Stoppen kan dan ook een uitkomst zijn. Dat is niet erg. Doorslepen zonder besluit is meestal erger; tijdrovend en het brengt je nergens. Soms is het goed even stil te staan bij de vraag ‘zijn we nog wel met het goede bezig?’ Helder krijgen of deze opdracht wel de goede opdracht is, is ook een deel van het werk. 

Brede achtergrond

Ook in haar opleiding heeft José de breedte gezocht. Ze heeft planologie gestudeerd aan de UvA en is vandaaruit gaan werken in gebiedsontwikkeling. Ze is nog steeds blij met haar keuze. Ze heeft een periode bij de gemeente Delft gewerkt en naast haar werk de “master city developer’ opleiding voltooid. De laatste acht jaar bij Procap heeft ze helemaal haar plek gevonden.

Wat José vooral zo leuk vindt aan haar werk bij Procap is de samenwerking en het delen van kennis. Iedereen is ook zo enthousiast en gemotiveerd. Dat houdt je scherp. Een ander groot pluspunt is het werken op verschillende projecten, op verschillende plekken en met verschillende mensen.

Humor

Humor helpt ook in een team om het leuk te hebben samen. Als je samen lacht, geeft dat energie en bevestigt de band. En het relativeert. Soms is het in een project echt hollen of stilstaan. Soms is er echter ook ellende om te erkennen, voor bewoners of andere betrokkenen. Dan willen mensen die ellende soms even bij de projectmanager kwijt. Het leuke is dat je bij tegenslag ook kunt omdenken, kansen zien en die benutten. Als grond bijvoorbeeld bouwrijp is maar de bouw nog niet start, wordt er vaak ruimte gegeven aan tijdelijke initiatieven (placemaking). Stel, een straat is heel lang opgebroken, dan is het leuk daar een keer voor de buurt een beachvolleybaltoernooi te organiseren. Nou ja, dit is nog niet echt gebeurd maar dat zou zo maar kunnen. Er zijn veel manieren te bedenken hoe je in de tussentijd van een groot project iets leuks kunt maken van iets dat niet direct leuk is. Een grappig voorbeeld bij een omleiding is aangeven hoeveel calorieën iemand extra verbrandt door om te fietsen.

We werken graag voor opdrachtgevers met lef!

José werkt met name aan gebiedsontwikkelingen op veel verschillende projecten. Thema’s waar ze veel mee te maken heeft zijn klimaat, vastgoed, energietransitie en maatschappelijk vastgoed (sportvoorzieningen, scholen). Maar hoe ziet zo’n dag van een projectmanager er eigenlijk uit?

Dagelijkse praktijk

Er gaat voor een project bijvoorbeeld een plan behandeld worden in het college. Daar zijn veel partijen bij betrokken om tot een gewogen advies te komen. Er is veel contact met diverse partijen en soms moeten er daarnaast notities voor worden geschreven of een brief naar de raad. Soms maakt ze een risicoanalyse of werkt een scenario uit. Of werkt voor een strategie de volgende processtap uit, weegt de diverse belangen af en zorgt dat alle stakeholders in beeld zijn (niet alleen de partijen die mondig zijn), of bespreekt met verschillende partijen de nieuwe plannen. Nooit een saaie dag dus.

De ideale projectmanager bij Procap

Bij Procap staan we altijd open voor nieuw en ervaren talent. Opleiding kan helpen qua inhoud en proces. Het belangrijkst is echter vaardigheden en gedrevenheid om iets gedaan te krijgen. Er zijn veel verschillende partijen die je moet willen leren kennen en een brede inhoud waar je mee te maken krijgt. Nieuwsgierigheid is dus ook een goede competentie. Verder is er overzicht nodig om het proces voor ogen te krijgen. De ideale projectmanager bij Procap heeft dus een helicopterview en is een geen beleidsmaker maar een aanpakker. Kortom: iemand met een brede kijk en interesse, net als José.