'CO2-neutrale bedrijventerreinen in Gemeente Stichtse Vecht'

Op veel plekken in Nederland zet Procap zich in om de energietransitie te versnellen door middel van een gebiedsgerichte aanpak. De focus ligt daarbij vaak op de verduurzaming van woningen. In de gemeente Stichtse Vecht zijn Boy Zelle en Wander Apotheker in 2020 begonnen om ook op bedrijventerreinen het verschil te maken.

Er valt, gezien het relatief hoge energieverbruik van bedrijven, veel winst te behalen. Namens de gemeente helpen we, in nauwe samenwerking met ECUB (het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven), om op de bedrijventerreinen Merwedeweg en De Corridor mogelijke alternatieve energiebronnen en besparingsopties te verkennen. We analyseren de beschikbare gegevens, brengen lokale kenmerken in kaart en lichten in verschillende bijeenkomsten aan de ondernemers toe welke mogelijke opties op hun bedrijventerrein te realiseren zijn.

Op basis van de mogelijkheden op het bedrijventerrein en de behoeftes van de ondernemers ondersteunen we vervolgens bij het schrijven van een plan van aanpak. Dat wordt een product dat praktische handvatten biedt om zowel collectief als individueel no regret aan de slag te gaan met de energietransitie en duurzaamheid, aangepast aan de situatie die dáár het meest passend is. Het sluit aan bij de gezamenlijke wensen en wordt niet van bovenaf opgelegd. De bedrijven blijven altijd eigenaar van het proces. Hierbij kunnen ze naar behoefte ontzorgd worden door inhoudelijk en procesmatig ‘meegenomen’ te worden door Procap en ECUB, of juist gefaciliteerd te worden met meer eigen inzet. Deze aanpak helpt de gemeente om in de toekomst ook op andere bedrijventerreinen de verduurzaming van onderop op gang te brengen. De inhoud sluit ook aan bij het opstellen van de gemeentelijke Transitievisie warmte.

Een dergelijke aanpak is nieuw en vereist gezamenlijk pionieren. Zin om deze uitdaging samen aan te gaan, om zo de energietransitie en verduurzaming stap voor stap te versnellen? Neem dan contact met ons op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen verkennen.

Boy Zelle: zelle@procap.nl
Wander Apotheker: apotheker@procap.nl

Anderen lezen ook:

Over het waarderen van broedplaatsen bij gebiedstransformatie Met een flinke dosis kennis en ervaring op...
25 / 09 / 2023
Hoe krijgen we Nederlanders zover dat ze overstappen op een duurzame manier van vervoer? Dat...
24 / 08 / 2023
Procap kenniscafé: In kenniscafé 5 brachten 3 partijen; VINU, Omniplan en Procap ieder een eigen...
16 / 06 / 2023
Word jij onze nieuwe collega? Wij zijn op zoek naar iemand die écht bijna alles...
8 / 06 / 2023
Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.