"Procap aan Zee: BRAK met Marieke van der Vlugt"

Marieke heeft altijd een fascinatie voor water gehad. Vroeger was ze al regelmatig aan de kust bij Kijkduin te vinden, bracht ze haar zomers door in Zuid-Frankrijk en heeft ze altijd veel gezwommen. Haar studie? Kust- en watermanagement, hoe kan het ook anders.

Een Science center voor kust- en klimaatverandering

Nu werkt zij aan de kust bij IJmuiden aan Zee, vanuit het Wikkelhuis aan de rand van de duinen. Mooie dagen start zij met een koffie in de hand op het strand, in gesprek met de ondernemer van een strandtent. Klinkt als een lichte start, maar ze praten over een heavy onderwerp: klimaatverandering. Waar het voor de ondernemer een ver-van-zijn-bed-show lijkt, is het voor Marieke dagelijkse kost. Samen met collega Procapper Jacqueline van Gils werkt ze aan de planvorming en procesontwikkeling van BRAK: Een Science Centre in IJmuiden aan Zee, waar mensen kunnen leren over klimaatverandering. BRAK moet het eerste Science Centre voor kust- en klimaatverandering in Nederland worden – en misschien zelfs wel van Europa!

Voordat BRAK daadwerkelijk de impact van klimaatverandering kan laten zien, heeft het permanente huisvesting nodig. Het huidige (tijdelijke) Wikkelhuis aan het Kennemermeer, gemaakt van gerecycled golfkarton en bestaande uit segmenten van 5 vierkante meter, voldoet niet – een grote opgave verdient een grote ruimte en natuurlijk het liefst eentje die circulair en modulair is. “Op dit moment onderzoeken we waar dit inspirerende gebouw kan gaan landen. IJmuiden is een veelzijdige plek: van Noord naar Zuid begeef je je in milieuverontreinigende industrie, in havengebied, op het strand en ten slotte in een Natura 2000 gebied.” Daarbij heeft het kustgebied de ambitie om dynamischer te worden, met strandtenten die jaarrond open willen, toeristen die niet vanuit hun cruiseschip meteen naar Amsterdam doorreizen en steeds meer permanente huisvesting zoeken, zelfs buitendijks. Dat is ook wat Marieke interessant vindt: de balans en het samenspel tussen natuur, recreatie, bedrijvigheid en waterveiligheid. Wat haar betreft mag de natuur zwaarder wegen in deze balans: met volgebouwde kusten heeft zij niet zo veel.

Een grote opgave voor onze generatie

IJmuiden aan Zee lijkt dus de perfecte plaats om ondernemers, bewoners en bezoekers het verhaal van klimaatverandering te vertellen, want zo’n ver-van-hun-bed-show is het helemaal niet. Zoals elke andere kustplaats zal zeespiegelstijging onvermijdelijk ook gevolgen hebben voor IJmuiden aan Zee, ook al merkt de eigenaar van de strandtent dat nu nog niet. Marieke ziet klimaatverandering als een grote opgave voor onze generatie: “We moeten zelf actie ondernemen en verantwoordelijkheid nemen”, zegt ze. Het doel is om ervoor te zorgen dat bezoekers van BRAK na hun bezoek naar buiten lopen en beseffen dat het om hun eigen gedrag gaat – en dat dit besef een optimistische gedachte is. “Dat vraagt om in balans te komen met onze gedachten, gevoelens en gedrag rondom klimaatverandering. Dat klinkt misschien wat zweverig maar ieder zijn reactie op de klimaatproblematiek is anders. De één denkt “het zal nog wel loslopen” en de andere vraagt zich af “doe ik wel genoeg”. De uitdaging is dus hoe te zorgen dat we onze gedachten (die van elkaar verschillen) op een positieve manier benaderen en gezamenlijk tot duurzame actie komen. Bij BRAK zoeken we naar een antwoord op die vraag, samen gaan we op zoek naar oplossingen voor de grootste uitdagingen van deze tijd en wel op een leuke, leerzame en inspirerende manier voor jong en oud.”

Tekst & Foto’s: Stanzi Winkel

Anderen lezen ook:

De nieuwste aanwinst binnen ons team is Silke Spierings. Silke is sinds 16 augustus bij...
13 / 09 / 2021
Marte Rozendaal is begin augustus bij ons in dienst getreden en is vanaf dat moment...
31 / 08 / 2021
Deze zomer heten wij Victor de Beer van harte welkom bij Procap. Victor is 27...
26 / 07 / 2021
Per 1 juli hebben wij er weer een nieuwe Procapper bij; Josefien van Reeuwijk. Met...
26 / 07 / 2021
‘De Waddeneilanden zijn unieke gemeenten in Nederland. Levendige gemeenschappen omgeven door water. De veerboot is...
12 / 07 / 2021
Hoe start ik met het enthousiasmeren van ondernemers? En hoe ga ik om met de...
23 / 06 / 2021

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.

Kennismaken?
Advies nodig…?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.