Webinar: Wordt de woningmarkt op slot gezet door de stapeling van beleid?

Een Webinar over het dilemma tussen de beleidsambities en de praktijk van gebiedsontwikkeling en over het op gang brengen van de woningmarkt.

 

  • Jeroen van Haaren, stedelijk en regionaal econoom bij het Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics
  • Kasimir Hagendoorn MCD, adviseur en projectmanager bij Procap
  • Donderdag 10 december van 16:00u tot 17:00u
  • Online via Webinargeek

 

Het realiseren van beleidsambities in gebiedsontwikkeling is de laatste jaren complexer geworden. Terwijl huizenprijzen stijgen en steeds minder mensen een betaalbare woning kunnen vinden, zijn de bouwkosten fors toegenomen en is de financiële armslag van corporaties afgenomen. Soms lijkt het dat we blij moeten zijn wanneer er überhaupt nog iets gebouwd wordt. Op 10 december vertellen Jeroen van Haaren en Kasimir Hagendoorn je over de effecten van de stapeling van beleid op verschillende schaalniveaus, de samenhang tussen de componenten van de woningmarkt, het spanningsveld tussen beleidsdoelen en financiële resultaten en de urgentie van het samenwerken van overheid en markt .

Jeroen onderzoekt arbeidsmarkten, vastgoedmarkten, voorzieningen en de relaties daartussen. Werkgelegenheids- en productiviteitsgroei, betaalbaarheid op de woningmarkt, maar ook stedelijke aantrekkelijkheid zijn onderwerpen waar hij onderzoek naar heeft gedaan. Onderzoek van Jeroen kenmerkt zich door een op feiten gebaseerde aanpak, is vaak data gedreven en met oog voor praktische toepassingen. Hij adviseert bestuurders en beleidsmakers bij het bepalen van strategieën om evenwichtige groei na te streven.

Kasimir werkt als adviseur en projectmanager bij Procap. In 2020 rondde hij zijn studie Master City Developer af met een onderzoek naar de effecten van een verplicht aandeel sociaal bij nieuwbouw. Zijn scriptie droeg de titel ‘Wie betaalt de rekening, jij of ik?’. Gemeenten stellen steeds vaker een percentage sociale woningbouw verplicht. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat het voorschrijven van sociale woningbouw leidt tot het ernstig beperken van de totale woningmarkt en leidt tot het verleggen van de rekening.

Dit Webinar wordt je gratis aangeboden ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan als denkers & doeners in ruimtelijke projecten en wordt geleid door Theo Heida, partner bij Procap.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Wat deelnemers zeggen over onze Webinars:

‘Informatief en to the point’

‘Goed georganiseerd, interessant. Voel behoefte om nog een uurtje door te gaan :)’

‘Inhoudelijk deskundige mensen met een interessant verhaal’

Er is sprake van krapte op de woningmarkt in de gemeente Groningen. Ook moeten...
2023
Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Nederland een steeds grotere afstand tot de overheid...
2023
Bas Lodder is onlangs gestart als strategisch omgevingsmanager bij de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone...
2023
Tegenover station Amersfoort Centraal staan twee gebouwen waarin een rechtbank was gezeteld en die...
2023
De grote toestroom van Oekraïners heeft, naast de vele spoedzoekers uit Nederland, de druk...
2023
De gemeente Uithoorn staat voor grote opgaven de komende jaren. Deze liggen onder andere...
2023