Harlingen

Van visie naar ambitie, ontwikkelstrategie in Harlingen.

Je hebt een visie, maar realiseer je de ambitie? Procap geeft advies met Ontwikkelstrategie.

De komende jaren wordt het Westerzeedijkgebied ontwikkeld tot een aantrekkelijke plek voor zowel Harlingers als toeristen. Er worden recreatieve functies toegevoegd en er wordt een betere verbinding gemaakt tussen het Westerzeedijkgebied, Harlingen en het Wad. In dit document worden de financiële kaders en de strategie toegelicht.

Voor de ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied voert de gemeente een faciliterend en verleidend grondbeleid. Hierin wordt stapsgewijs voor meerwaarde gezorgd in het gebied waardoor de ontwikkeling zich als het ware als een sneeuwbal ontwikkelt. Door vooraf in de openbare ruimte te investeren laat je als gemeente zien in de potentie van het gebied te geloven. Deze investeringen zullen enerzijds een lokale en maatschappelijke waarde toevoegen aan het gebied, maar anderzijds ook waarde vermeerderend werken voor de uitgifte van gronden. Deze sneeuwbal strategie zorgt ervoor dat de ontwikkeling financieel verantwoord verloopt. Dit wil de gemeente doen door een ‘meerjarige projectexploitatie’ voor de gebiedsontwikkeling op te zetten.

In het schetsontwerp zijn verschillende ontwikkelvlekken benoemd. Deze kennen allemaal een eigen ontwikkeltempo en kunnen parallel of opvolgend worden ontwikkeld. Voor ontwikkelvlekken 5 en 6 zijn de meest concrete plannen, deze gronden zullen in 2020 al uitgegeven worden. Het Zeezwembad, dat een grote lokale en regionale waarde zal toevoegen aan het gebied, wordt als aparte ontwikkeling benaderd vanwege zijn complexheid en grote financiële uitdagingen.

Procappers op dit project

Jos Dijcker
Senior Adviseur en Projectmanager
Kim van der Zande
MSc
Adviseur en Projectmanager
Arjen Jansen
drs. ing.
Senior Adviseur en Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

Er is sprake van krapte op de woningmarkt in de gemeente Groningen. Ook moeten...
2023
Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Nederland een steeds grotere afstand tot de overheid...
2023
Bas Lodder is onlangs gestart als strategisch omgevingsmanager bij de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone...
2023

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.