Onder hoge druk doelen bereiken, hoe doe je dat precies? Niet simpelweg beginnen te rennen, maar eerst samen bewust de tijd nemen om de samenwerkingsstrategie te bespreken. Weten hoe het team in het project staat zal z’n vruchten afwerpen op de langere termijn. De spanningsboog kan namelijk niet de hele tijd gespannen staan en dat zijn juist de momenten waarop je als teamleden op elkaar moet kunnen bouwen. Procap is ervan overtuigd dat ieder project op z’n minst een projectstartup (oftewel PSU) dient te hebben. Bij projecten waar politieke/maatschappelijke druk bij komt kijken is het extra noodzakelijk om aandacht te hebben én houden voor de teamsamenwerking.
Lieke van der Wijk en Marloes van Grunsven hebben beide voor een gemeente, die als doel had meerdere langdurige opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren, een PSU georganiseerd en begeleid. Het doel van beide PSU’s was om vooruit te kijken naar wat er nodig was om dit project succesvol te laten verlopen en de onderlinge samenwerking te versterken. Een externe begeleider die goed weet wat er binnen dit soort projecten speelt, maar niet inhoudelijke betrokken is, is beter in staat in een helikopterview boven de situatie te hangen. Daarmee kun je objectief een team aanduiden wat er waargenomen wordt.
Meer helderheid over de rollen en verwachtingen van de projectteamleden was bij beide teams belangrijk. Eén van de projectteams heeft al meer ervaring in de onderlinge samenwerking, het andere projectteam kent elkaar nog niet. Doordat Lieke en Marloes in verschillende werkvormen de teamleden figuurlijk in elkaars schoenen laten staan, ontstaan er mooie gesprekken over al dan niet kloppende aannames. Ook bij een team dat elkaar al kent levert dit waardevolle inzichten op.
Lieke en Marloes hebben de teams laten ervaren hoe belangrijk het is om elkaar beter te leren kennen. Een goede onderlinge verbinding tussen teamleden ontstaat wanneer je vertrouwen voelt, weet wat iemands drijfveren zijn en je je kunt verplaatsen in de situatie van de ander. Met concrete werkvormen en de juiste vraagstellingen stimuleren Lieke en Marloes de teamleden om een open gesprek met elkaar te voeren gestuurd vanuit oprechte nieuwsgierigheid. Het maken van samenwerkingsafspraken wordt daardoor veel gemakkelijker.
Een projectstartup vraagt een investering en commitment van alle teamleden met als doel dat het daarna juist tijd, efficiëntie, resultaat en werkplezier oplevert. Een goede basis is het halve werk. Heeft jouw projectteam het ook nodig direct op de juiste snelheid te kunnen handelen, bel dan Lieke of Marloes om te kijken wat ze voor jou kunnen betekenen.