Actienetwerk GasTerug

Afgelopen jaar werkte Jolien Korbee voor het Actienetwerk 15% GasTerug. Dit actienetwerk is in maart 2022 in het leven geroepen om 15% gasreductie te behalen in de Metropool Regio Amsterdam. De urgentie om van het gas af te gaan werd al langer gevoeld, maar de actualiteiten van het afgelopen jaar hebben ervoor  gezorgd dat dit in een stroomversnelling is gekomen. Hoewel de aanleiding triest is, draagt het actienetwerk positief bij aan duurzaamheidsdoelstellingen en het tegengaan van energiearmoede.

Iedereen meekrijgen

De expertise van Jolien is de menselijke kant van het verhaal. Vanuit haar achtergrond in de sociale psychologie, weet Jolien wat mensen beweegt, hoe je mensen mee krijgt en wat er nodig is voor gedragsverandering. De verduurzamingsopgave die Nederland heeft is in grote maten een gedragsvraagstuk. Met alleen techniek en financiën komen we er niet. Daarnaast is de kennis die Jolien heeft over wat mensen beweegt erg nuttig in dit actienetwerk met meer dan 200 actieve leden. Het houden van de regie en het zorgen voor verbinding essentieel. Jolien zorgde onder andere voor het houden van overzicht, het opmerken en oppakken van losse eindjes en nieuwe kansen, het organiseren van zowel interne als externe sessies, en het beleggen van acties bij de juiste personen.

Doorpakken waar de energie zit

Na de zomer maakt dit netwerk een doorstart als Actienetwerk Gas Terug. Een groot deel van de werkzaamheden van Jolien de afgelopen tijd, was het mede bedenken hoe het netwerk er organisatorisch uit komt te zien. Inmiddels heeft Jolien haar opdracht hier afgerond. Ze kijkt met een positief gevoel terug op haar tijd bij het actienetwerk. ‘Het leuke aan het actienetwerk is de enorme energie die iedereen voelt en geeft. We gaan waar de energie is en zijn gericht op actie. Dit wordt gevoeld door alle partijen en dat is wel te zien aan de hele actieve Whatsapp community met bijna 150 leden. Hierdoor is het wel extra belangrijk om het overzicht te bewaren en keer op keer kritisch te kijken of wat wij doen nog bijdraagt aan het grotere doel.

Wil je ook aan de slag met energiebesparen in de Metropoolregio Amsterdam? Kijk op https://ikzetookdeknopom.nl/

Heb je ook een opgave waar gedrag een onderwerp is? Neem contact op met Jolien: ‘altijd leuk om te sparren over gedrag!’

 

Foto: David Griffiths

Procappers op dit project

Onbewerkt Procap aug 2023-9727
MSc
Adviseur en Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

Schiermonnikoog wil het eerste aardgasvrije eiland en de eerste aardgasvrije gemeente van Nederland zijn....
2023
Procapper Martine Niezink werkt voor de gemeente Eemsdelta aan de ‘aanpak aardgasvrij wonen’, waarin...
2023
Sinds mei 2021 is Erik Kroes als projectleider werkzaam bij de gemeente Zutphen. Hij is...
2023

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.