Gebieden & Gebouwen
Onze steden en hun omgeving zijn volop in beweging. Er komen flinke opgaven op de gebouwde omgeving af: er moeten (snel) veel woningen worden bijgebouwd, de mobiliteit moet slimmer en er ligt een flinke verduurzamingsopgave voor zowel nieuwe bouwopgaven als bestaande bebouwing.
De tijd dat we gebieden en gebouwen met eenzelfde functie voor zeker veertig of vijftig jaar neerzetten is voorbij. In gebieds- en vastgoedontwikkeling draait alles de komende jaren om flexibiliteit en het vermogen om zich steeds aan te kunnen passen aan verschillende manieren van gebruik.
Wij bedenken slimme oplossingen voor deze complexe en interdisciplinaire ontwikkelingen en programma’s. Deze voeren wij vervolgens met een hands-on mentaliteit uit.
Binnenstedelijke verdichtingsopgaven
Eén van de grote opgaven voor gemeenten is binnenstedelijke verdichting. Dat is complex en het stapelt een aantal opgaven. Verdichten in de bestaande stad betekent bijvoorbeeld het ontwikkelen van woningen op vaak duurdere grond, het betrekken van een groot aantal partijen en belanghebbenden, het ontwikkelen van een groene klimaatadaptieve openbare ruimte, een opgave in de energietransitie, een duurzame mobiliteitsstrategie en complexere bouwlogistiek.
Hoe vinden al deze ambities hun plek in de bestaande stad? Door vooraf duidelijke afspraken te maken met marktpartijen, te kiezen voor een programma dat de nieuwe functies goed combineert met de bestaande functies en natuurlijk door het betrekken van vele belanghebbenden.
Doordat wij zowel de politieke belangen van een gemeente als van de marktpartijen kennen, zorgen wij voor een helder overzicht van de keuzes en hakken wij samen knopen door. Het resultaat zijn gebieden die aansluiten bij de bestaande stad en die daar echt onderdeel van uitmaken.
Duurzame groei voor stad en regio
Wat is goede groei en wat is er voor nodig? Nederland groeit. Niet alleen het aantal inwoners neemt toe, ook het aantal huishoudens neemt toe omdat we met steeds minder mensen in een huis wonen. De groei vraagt slimme combinaties van wonen, werken, mobiliteit en leefomgeving. Maar niets hierin staat vast. Landbouwgebieden krijgen door veranderingen in de agrarische sector (deels) een recreatieve functie, een woonbestemming of ze worden ingezet voor energieopwekking. Woonstraten worden groener door verminderd autogebruik en de toenemende behoefte aan openbare ruimte. Bedrijventerreinen veranderen in woon, woon/werk- of sportgebieden.
In gebieds- en vastgoedontwikkeling draait alles de komende jaren om flexibiliteit en het vermogen om steeds te kunnen blijven veranderen in verschillende manieren van gebruik. En afspraken daarover worden voor de verschillende onderwerpen gemaakt op verschillende niveaus: Rijk, regio en gemeente hebben hun eigen belangen in woningaantallen, mobiliteitsafspraken en bijvoorbeeld landschapsontwikkeling. Als de rollen en verantwoordelijkheden goed en zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd en ieder doet waar hij goed in is, dan levert dat een robuust systeem op.
Wij streven in onze projecten naar veerkracht in gebieden en gebouwen. De mate waarin een gebied of een gebouw in staat is zich aan te passen aan een veranderende situatie bepaalt de gebruikswaarde, de markt- en toekomstwaarde. Dit doen we door verder te kijken dan de korte termijn. Voor gebouwen werken we steeds vaker met het principe van total costs of ownership. Dat zouden we voor gebieden ook moeten doen: kijken naar en rekenen aan veerkracht en veranderkracht. Zo ontstaan steden, dorpen en regio’s die op een duurzame manier kunnen doorgroeien of door veranderen.
Sport en vastgoed
- Gebieden & gebouwen
- Gebieden & gebouwen
- Gebieden & gebouwen
- Gebieden & gebouwen
- Gebieden & gebouwen
- Gebieden & gebouwen
Kennismaken?
Advies nodig...?
Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.