Energie & Klimaat
Nederland heeft op het gebied van energie en klimaat flinke stappen te maken. In 2019 kwam slechts 8,6 procent van het totale energieverbruik uit duurzame bronnen. Dat is lang niet genoeg om aan de gemaakte afspraken te voldoen. Gaat het de komende jaren dan wel veranderen? En hoe dan? Wij zijn optimistisch, denken dat het kan, zetten de schouders eronder en brengen de transitie van de tekentafel naar de praktijk. Als denkers en doeners zorgen we dat de afspraken voor de gebouwde omgeving uit het Klimaatakkoord lokaal en regionaal worden toegepast.
Wij werken al een aantal jaren actief aan diverse aardgasvrije wijken & dorpen, helpen woningcorporaties met duurzame huurwoningen en het effectief combineren van deze twee. Ook geven wij opdrachtgevers op basis van onze praktijkervaringen trainingen om zelf aan de slag te gaan.
Wij werken verder aan klimaatadaptatie, want naast het remmen van klimaatverandering moeten we onze omgeving aanpassen op meer water, hitte en droogte.
En vraag je ons voor een mobiliteitsoplossing, verdichtings- of krimpopgave, gebiedsontwikkeling of iets anders? Dan geven wij gevraagd en ongevraagd advies over duurzame energie en het inbouwen van adaptieve oplossingen in projecten.
Aardgasvrije wijken & dorpen
Aardgas heeft zijn langste tijd gehad. In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken om richting 2030 en daarna steeds meer woningen van het aardgas af te halen. Hiervoor ligt de regie bij gemeenten: iedere gemeente moet in 2021 een transitievisie warmte hebben. De uitdaging in de wijken en dorpen is groot, want hoe krijgen we dit goed georganiseerd? Welke aardgasvrije oplossing is de beste keuze? Hoe nemen we iedereen mee? En natuurlijk wil iedereen weten wie het gaat betalen.
Veruit de meeste mensen liggen gek genoeg niet wakker van hun energieverbruik of waar hun energie vandaan komt, terwijl de energierekening een fors deel van de maandelijkse kosten is en maar blijft stijgen. De prikkel ontbreekt en campagnes waar de nadruk ligt op techniek en (voor gebruikers te lange) terugverdientijden hebben onvoldoende effect.
Ons antwoord hierop is een jarenlange ervaring met de projectmatige wijkaanpak. Zowel in stedelijke buurten als dorpen op het platteland. Wij maken transitievisies en wijkenergieplannen praktisch met het doel voor ogen: de warmtetransitie versnellen.
Daarom maken wij van ideeën al snel projecten en brengen in beeld met welke stappen direct begonnen kan worden. Goede participatie van bewoners, woningcorporaties, energiecoöperaties, netbeheerders, ondernemers en anderen is daarbij een voorwaarde, maar ook maatwerk, want geen buurt is gelijk.
Samen geven wij dorpen, wijken en bedrijventerreinen een nieuw toekomstperspectief, sterk verbonden met de omgeving, bestaande initiatieven en andere vernieuwingsopgaven. Door aan te sluiten op behoeften die bewoners en bedrijven wel prikkelen om aan de slag te gaan, mee te liften op natuurlijke momenten en collectieve voordelen te creëren.
Wil je aan de slag met aardgasvrije wijken of dorpen? Slaat de wijkaanpak nog niet aan of loop je vast? Johan brengt je graag een stap verder.
Duurzame huurwoningen
Woningcorporaties zijn koplopers in het verduurzamen van woningen. Veel huurwoningen zijn in de afgelopen jaren geïsoleerd of oude woningen zijn vervangen door nieuwe met het comfort van de huidige tijd. De stip op de horizon is dat elke huurwoning in 2050 CO2-neutraal is. Om dat doel te halen moeten er gemiddeld 70.000 woningen per jaar aangepakt worden. Een hele opgave. Daarbij is het belangrijk dat de huur of energierekening voor huurders niet omhoog gaat.
Als corporatie heb je dan een heleboel te organiseren: weten wanneer je wat doet en bij welke duurzame oplossingen, zoals warmtenetten, je kunt aansluiten. Dus de vastgoedsturing op orde hebben. Je moet goede plannen met instemming van huurders maken, projecten voorbereiden, inrichten en succesvol uitvoeren.
Wij helpen met deze maatschappelijke en vaak complexe opgaven. Met onze kennis over de transitievisie warmte van gemeenten, wijk- en dorpsenergieplannen, geschikte technieken en de vastgoedorganisatie van corporaties zorgen wij voor de benodigde samenwerking. Wij pakken de ontwikkeling van duurzame, circulaire en comfortabele woningen aan en zijn creatief in de manier waarop we bewoners en andere belanghebbenden betrekken. Voor nieuwbouw en woningverbetering.
Daarin speelt de project-, kosten- en risicobeheersing een belangrijke rol, wat we onder andere bereiken door de doorlooptijd van projecten te verkorten met het vernieuwen van het proces. Of het opschalen van projecten naar gezamenlijke programma’s van corporaties en (lokale) overheden, zoals ‘De Renovatieversneller’, waardoor bouwers en installateurs concepten aanbieden die goedkoper en duurzamer zijn. Zo dragen we rechtstreeks bij aan de primaire taak van corporaties: zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen.
Heb je hulp nodig bij het in uitvoering brengen van jouw programma of project? Of weten met welke methoden wij het proces naar duurzame huurwoningen versnellen en goedkoper maken? Neem dan contact met ons op.
Klimaatadaptatie
Ons klimaat verandert snel. De extremen nemen toe. Regelmatig worden warmte- en droogterecords gebroken. En als het regent hebben we steeds vaker met wateroverlast te maken. De zeespiegel stijgt en ook het effect op de grondwaterstand en het waterpeil in rivieren, kanalen, beken en sloten is steeds groter. Ondanks de noodzakelijke inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan is het ook nodig om gebouwen, straten, buurten, dijken, waterlopen en gebieden aan te passen. Hiermee vangen we dergelijke extremen beter op. Dit proces noemen we klimaatadaptatie en is onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid.
Klimaatadaptatie is een breed begrip om Nederland in te laten spelen op de gevolgen van klimaatverandering, met een breed scala aan noodzakelijke veranderingen in de leefomgeving. Als er geen maatregelen worden genomen, kan de schade tot 2050 oplopen naar 70 miljard euro. En veel persoonlijk leed in de vorm van overlast, gevolgen voor gezondheid en meer sterfte. Daarom moet waar nodig worden ingegrepen in bestaande water- en veiligheidssystemen. Of moeten adaptieve oplossingen worden toegevoegd. Waar mogelijk is het slimmer om bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, gepland onderhoud of renovatie direct rekening te houden met meer droogte, piekbuien en hittestress.
Het ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie’ is een gezamenlijk plan van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Het Deltaplan versnelt en intensiveert de aanpak hiervoor. Wij ontwikkelen adaptieve oplossingen door het in onze projecten op de agenda te zetten en te laten zien dat het niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn.
Wij helpen opdrachtgevers door de doelen uit het deltaplan te vertalen naar lokale programma’s en projecten. En met het beste projectmanagement realiseren we actuele of zelfs urgente opgaven snel en effectief.
Weet je nog niet hoe je klimaatadaptatie het beste kunt oppakken? Of wil je van een visie of bepaalde doelen een concreet programma of project maken? Neem contact met ons op.
- Energie & Klimaat
- Energie & Klimaat
- Energie & Klimaat
- Energie & Klimaat
- Energie & Klimaat
- Energie & Klimaat
Kennismaken?
Advies nodig...?
Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.