Groningen

Wijkenergieplan Noorderplantsoenbuurt

In 2014 besloot de buurtvereniging Noorderplantsoenbuurt om tien jaar later, in 2024, energieneutraal te willen zijn. Een ambitie waar een team van bewoners sindsdien flink mee bezig is. Inmiddels geprofessionaliseerd in buurtcoöperatie ‘Groenste Buurt’, met vele mede-eigenaren van Zonnepark Vierverlaten even verderop, aan de rand van de stad Groningen.

De buurt heeft met de grote diversiteit aan woningen en bewoners de nodige uitdagingen. Na een aantal deelonderzoeken en de eerste stappen kwam in 2019 de vraag hoe de buurt echt energieneutraal kon worden. Want ruimte om zelf energie op te wekken en overal warmtepompen te plaatsen is er lang niet voldoende. Daarbij was ook de vraag: hoe neem je, behalve de groep huiseigenaren die al aan de slag zijn, iedereen mee?

De gemeente Groningen riep de hulp van Procap in om samen met de buurt het eerste wijkenergieplan van de stad te maken. De buurt zat daar niet direct op te wachten, want de bewoners willen het heft in eigen hand houden. Dus geen papieren plan met veel ambtelijke taal en politieke ambities, maar een goed uitvoerbaar plan waar de buurt zelf verder mee kan. Wij hebben daarom verschillende onderzoeken op elkaar gelegd, hier praktische adviezen van gemaakt en met de buurt het wijkenergieplan geschreven. Hierin zijn kleine, goed uitvoerbare projecten bedacht. Zoals een wedstrijd waarin studenten om het ‘groenste studentenhuis’ strijden, het initiatief ‘zon op alle daken’ om zonnepanelen te delen en een ‘groene menukaart’ die bewoners helpt hun huis te verduurzamen. Het wijkenergieplan geeft daarnaast praktische adviezen over de woningtypen, doelgroepen en personae. Op 6 november overhandigde secretaris Niels Tempel namens de Groenste Buurt haar wijkenergieplan op ludieke wijze aan Philip Broeksma, wethouder energietransitie. Benieuwd hoe het wijkenergieplan eruit ziet? Je vindt het hier.

Een praktisch en uitvoerbaar wijk- of dorpsenergieplan opstellen? Procappers weten hoe je dat doet en helpen graag met advies of de organisatie hiervan. Johan en Arjen vertellen er graag meer over.

Procappers op dit project

Profielpagina website
MSc
Adviseur en Projectmanager
Profielpagina website
ing.
Senior Adviseur en Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

Schiermonnikoog wil het eerste aardgasvrije eiland en de eerste aardgasvrije gemeente van Nederland zijn....
2023
Procapper Martine Niezink werkt voor de gemeente Eemsdelta aan de ‘aanpak aardgasvrij wonen’, waarin...
2023
Afgelopen jaar werkte Jolien Korbee voor het Actienetwerk 15% GasTerug. Dit actienetwerk is in...
2023

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.