Vernieuwing dorpshuizen voor leefbare dorpskernen

Gebieden & Gebouwen
Gestart inoktober 2023voorGemeente AlkmaarinNoord-Holland
#vitalekleinekernen#maatschappelijkvastgoed#betrokkenheid

De gemeente Alkmaar is bezig met het opknappen van de twee dorpshuizen in Stompetoren en Schermerhorn. In de dorpskernen zijn er door verdwijnende voorzieningen steeds minder plekken om samen te komen. Deze flinke verbouwing moet een boost geven aan het dorpsleven en de verenigingen. Samenkomen is essentieel voor de leefbaarheid binnen beide dorpen. 

In Schermerhorn komt op de plek waar jongerenvereniging De Ruiterstok nu zit een nieuw dorpshuis en in Stompetoren gaat de gemeente het buurtcentrum op de locatie van jongerenvereniging ’t Honk compleet vernieuwen. In Stompetoren worden daar in totaal zes appartementen en studio’s bij de realisatie inbegrepen.

Samen met projectleider Joost Kamps is Josefien van Reeuwijk verantwoordelijk voor de planvorming, afstemming en uitvoering van beide dorpshuizen. Het is van belang goed te luisteren naar de wensen en de eisen van de gebruikers en alle stakeholders op dezelfde lijn te krijgen. Met behulp van een architect en het opstellen van beheerplannen worden de wensen omgezet naar concrete uitwerkingen. Beide dorpshuizen zullen in de toekomst door verschillende verenigingen en andere groeperingen gebruikt worden. Dit project vereist nauwe samenwerking, afstemming en communicatie tussen de verschillende partijen. 

De inzet voor dorpskernen geeft Josefien energie vooral doordat de dorpsbewoners nauw betrokken zijn bij het dorp en zich graag inzetten voor een betere leefbaarheid. 'Door in contact te staan met de bewoners en verenigingen ervaar je gauw dankbaarheid en zie je waar je het voor doet'. 

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Josefien en ze vertelt je er graag meer over.