Strategisch omgevingsmanager gebiedsontwikkeling Arnhem

Gebieden & Gebouwen
Gestart injanuari 2023voorGemeente ArnheminGelderland
#gebiedsgerichteaanpak#omgevingsdialoog#placemaking

In de Spoorzone in Arnhem Oost, waar Bas Lodder betrokken is als strategisch omgevingsmanager, wordt de komende jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van dit omvangrijke gebied. In dit gebied moet een goede mix ontstaan tussen wonen, werken en recreëren. De woningbouwopgave is omvangrijk.

De gebiedsontwikkeling zit in de planfase en Bas is gevraagd om de omgevingsstrategie te ontwikkelen en de branding van het gebied vorm te geven. Hierin trekt hij naast het gedreven projectteam van de gemeente Arnhem, nauw op met de ontwikkelmanager Maarten de Wolff, die vaker met Procap samenwerkt en met Sander Pasmans van de Stout Groep. De omgevingsstrategie is gericht op de lange termijn relatie die de gemeente Arnhem aangaat met het gebied. Op welke manier werken we strategisch samen en vanuit welke waarden doen we dat?

Daarnaast is het in de ontwikkeling van een gebied erg belangrijk om een verhaal te ontwikkelen dat betekenis geeft aan de toekomst van het gebied. Ook wel de gebiedsbranding genoemd. De spoorzone in Arnhem is een flink gemêleerd gebied met bestaande woonwijken en binnenstedelijke werklocaties. Daarnaast ligt er een groot spooremplacement in het gebied dat ruimtelijk een grote barrière in het gebied vormt. De opgave is dat er een goede verbinding tussen de gebieden ontstaat die de fysieke, maar ook de sociale barrières wegneemt en ervoor zorgt dat de gebieden elkaar gaan versterken. In het ontwikkelen van een goede gebiedsbranding is het dan ook de kunst om een verhaal te ontwikkelen waar zowel de bestaande – als de toekomstige bewoners, ondernemers, ontwikkelaars etc. zich mee kunnen identificeren.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Bas, of bekijk deze link.