Projectmanager in de asielcrisis

Gebieden & Gebouwen
Gestart inmei 2022voorGemeente NoordoostpolderinFlevolanden afgerond indecember 2022
#opvangasielzoeker#belangen#draagvlak

Jos Dijcker is samen met Brenda Batelaan betrokken bij de asielcrisis. Hij werd destijds gevraagd om de mogelijke vestiging van een aanmeldcentrum voor asielzoekers te begeleiden, een extra aanmeldcentrum dat Ter Apel op de langere termijn gaat ontlasten. Op het moment dat de aanvraag binnen kwam was Jos als projectmanager al betrokken bij diverse gebiedsontwikkelingen voor Gemeente Noordoostpolder.

Op het moment van de aanvraag had het COA 10 ha grond gekocht naast een bestaand asielzoekerscentrum en heeft het de gemeente gevraagd voor medewerking aan het plan. Omdat het Rijk overwoog om zelf een vergunning te verlenen, stonden de verhoudingen op scherp. In een zeer korte tijd moest de gemeente een besluit nemen of zij medewerking ging verlenen aan een aanmeldcentrum.

Vanuit Procap bestaat het vertrekpunt dat “voor ieder belang een plek is.“ Maar hoe geef je dat concreet vorm en inhoud in de asielcrisis? Het is een opgave met twee kanten: Aan de ene kant de grote druk bij de opvang van asielzoekers en aan de andere kant de belangen van gemeenteraad, inwoners en ondernemers, waarmee in 2016 afspraken waren gemaakt over een maximaal aantal asielzoekers in het gebied.

“Het was een periode van snel schakelen om op korte termijn een antwoord te geven aan het COA,” zegt Jos over zijn rol als projectmanager. “In een korte tijd moest er gezorgd worden voor het opstarten van de participatie en communicatie, moesten er onderzoeken worden uitgevoerd en de besluitvorming moest worden voorbereid. In een proces als deze is het belangrijk dat je open en eerlijk bent over wat je weet én wat je nog niet weet van een plan. Het helpt als de omgeving vroegtijdig wordt meegenomen in het proces en dat je als gemeente snel een standpunt inneemt. Het is belangrijk om ruimte te geven aan inwoners en gemeenteraad, om zowel besloten in een kleine setting, als in het openbaar hun mening te geven. Vervolgens het plan objectief te beoordelen, zoals een gemeente dat doet met ieder initiatief.”

In september trok het COA het verzoek terug, nadat gebleken was dat er onvoldoende draagvlak in de omgeving en bij de gemeenteraad was. Het behoud van draagvlak in de omgeving voor het goed functionerende huidige AZC, woog voor de staatssecretaris zwaarder dan een nieuw aanmeldcentrum op deze plek. Hoe verder? Die vraag wordt in de komende periode beantwoord. Het COA en de gemeente onderzoeken alternatieven elders.

Het uitgangspunt van Procap “voor ieder belang een plek”, betekent in dit geval letterlijk een andere plek voor een aanmeldcentrum, waarvoor in Nederland nog voldoende ruimte beschikbaar is. Wil je sparren over jouw ervaringen? Neem dan contact op met Jos of Brenda.