Onderzoek naar nieuwe invulling voormalige zwem- en sportlocatie

Gebieden & Gebouwen
Gestart inmaart 2022voorGemeente Sittard- GeleeninLimburgen afgerond injuli 2023
#herbestemming#denkrichtingen#onderzoeken

In de zomer van 2023 heeft Wander Apotheker zijn opdracht voor de gemeente Sittard-Geleen afgerond. Met een besluit van de gemeenteraad zijn de ruimtelijke kaders voor de voormalige ESCS-locatie in Sittard vastgelegd. Dit helpt de gemeentelijke organisatie om in een vervolgfase te zoeken naar concrete maatschappelijke en/of economische invullingen, die leiden tot ontwikkeling van het gebied, binnen een aantal voorwaarden.

Aanloop

De voormalige zwem- en sportlocatie (ESCS), ten noorden van het centrum van de stad, grenst aan natuurgebied de Schwienswei. Daar genieten veel inwoners van de rust, de natuur en de aanwezige flora en fauna. Op het deels braakliggende ESCS-terrein bevinden zich een zwembad, een kleine camperplaats en een veld waar veel hondenbezitters gebruik van maken. Enkele jaren geleden zijn er vanuit de markt plannen gelanceerd om hier een vakantiepark te realiseren met eco-lodges. Ook gingen er geluiden op om de locatie toe te voegen aan de aangrenzende natuur. Parallel daaraan is het gebied door overheden aangewezen om deels te dienen voor waterberging en klimaatadaptatie, onder andere door beeklopen te renatureren. Om tot een zorgvuldig afgewogen ontwikkelrichting te komen zijn er met behulp van een natuur- en landschapsvisie verschillende denkrichtingen uitgewerkt. Daar volgden verschillende denkrichtingen uit voor de toekomstige invulling van het gebied. Ook vanuit inwoners is er aanvullend nog een denkrichting aangedragen.

Complex proces

Het maken van een keuze was nodig om het project naar de volgende fase te brengen. De raad heeft zich in meerderheid geschaard achter het voorstel van het college om op het terrein een maatschappelijke en/of economische invulling mogelijk te maken in de komende jaren. Hieraan zijn wel diverse voorwaarden verbonden, waaronder eisen aan ecologische waardes en het instellen van een bufferzone tussen ontwikkeling en natuur. Die zijn het gevolg van een dialoog met de omgeving, betrokken raadsleden en een actieve vereniging van inwoners. Wander heeft dit proces met veel plezier begeleid en is blij dat hij met het bereiken van een besluit het stokje goed over kan dragen aan de interne organisatie. “Ik kijk terug op een erg interessant project en een mooie samenwerking met de portefeuillehouder, de gemeentelijke organisatie en de betrokken inwoners. Met dit genomen besluit kan gestructureerd toegewerkt worden naar een volgende stap in de ontwikkeling van het gebied. De gemeentelijke organisatie is nu aan zet om er samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en de markt iets moois van te maken dat positief bijdraagt aan de toekomst van Sittard-Geleen ”

Voor elk belang een plek

In gebiedsontwikkelingen is een continue afweging van de relevante belangen noodzakelijk. Dat vereist veel afstemming en het voeren van het juiste gesprek met de omgeving, bestuurders en de betrokken ambtelijke organisaties. Zó worden ruimtelijke ambities met draagvlak gerealiseerd en werken we samen aan een toekomstbestendige ontwikkeling van Nederland. Meer weten over onze kijk hierop? Stuur Wander een bericht.