Utrecht

Programma OVprojecten Utrecht

Rutger Siderius was Integraal verantwoordelijk voor een programma van OV-projecten in de provincie Utrecht. Binnen het team OV-projecten stuurde hij op een betere samenwerking met de belangrijkste stakeholders (oa OV-Assetmanagement en exploitatie). Daarnaast is hij het proces gestart om de projecten via het IPM-model aan te sturen. Daarbij had hij zelf de rol van integrale projectmanager van de projecten, en daarmee ook aanspreekpunt voor de politiek bestuurlijke componenten.

Zijn belangrijkste inhoudelijke opgave was de complete vernieuwing van het tramsysteem Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein. Dit betreft onder meer de vervanging van materieel en infrastructuur, verlaging van haltes en de koppeling van de oude Sneltram Utrecht-IJsselstein met de nieuwe tramverbinding van Utrecht Centraal naar de Uithof. Bijzonder onderdeel hierin is de ontwikkeling van het Stationsgebied Nieuwegein-City. Gemeente Nieuwegein heeft de ambitie om dit gebied om te vormen naar een zeer duurzaam gebied. Hiervoor heeft hij een belangrijke bijdrage kunnen leveren om tot een gezamenlijk bestuurlijk projectbesluit te komen met de gemeente Nieuwegein. Daarnaast was Rutger ook verantwoordelijk voor:

  • Nieuwe busstalling, die voorbereid moest worden op een emissie loos OV (in eerste instantie ingezet op elektrische bussen)
  • Beveiligingssysteem Utrechts tram netwerk, inclusief Uithoflijn
  • Vervanging alle 19 overwegen op de SUNIJ-lijn

Totale omvang portfolio OV-projecten: ca € 200 mio, exclusief Uithoflijn en Nieuwe Tram Remise.

Beeld van Maurits90 via Wikipedia

Procappers op dit project

Rutger Siderius
ir.
Senior Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

De omgevingsstudie N605 is een (pilot) project in opdracht van de gemeente en provincie...
2021
Bereikbaarheidsprojecten hebben hun dienst bewezen in mobiliteits-land. Dit resulteert in, ook al is Beter...
2020
Het stationsgebied Utrecht is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Hoe houd...
2020