Lokale isolatieaanpak voor Gemeente Eemsdelta

Procapper Martine Niezink werkt voor de gemeente Eemsdelta aan de ‘aanpak aardgasvrij wonen’, waarin woningeigenaren worden geholpen hun huis te isoleren. Want voor velen blijkt dit nog best veel gedoe.

Hiervoor zet Eemsdelta de SpUK Lokale Isolatie Aanpak in. Dit is een onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Deze aanpak richt zich op de isolatie en ventilatie van 750.000 koopwoningen of gemengde VVE’s met een slecht energielabel. Martine schreef de aanvraag, waarin zij en de gemeente durven af te wijken van wat gangbaar is.

Martine vertelt: “Bewoners zien door alle subsidiebomen het bos niet meer. Zeker in het Groninger aardbevingsgebied, waar allerlei middelen beschikbaar zijn. Maar hoe zet je die op een goede manier in? Daarom koppelen we deze Lokale Isolatie Aanpak aan de Aanpak Aardgasvrij Wonen Eemsdelta (AAWE), om woningeigenaren te helpen hun woning aardgasvrij of in ieder geval aardgasvrij-ready te maken. Want verduurzamen blijkt al moeilijk genoeg. Het moet dus eenvoudiger.”

Met onafhankelijke hulp op maat maakt Eemsdelta het niet alleen eenvoudiger, maar ook begrijpelijker. De aanpak bestaat uit drie onderdelen en is er voor alle woningeigenaren:

  1. Onafhankelijk energieadvies;

  2. Onafhankelijk financieel advies;

  3. Onafhankelijke hulp bij de uitvoering;

Voor de doelgroep energiearmoede is de aanpak 100% gesubsidieerd.

Door buiten het geschetste kader te denken bedacht Martine ook een onderbouwing om doe-het-zelven binnen de lokale aanpak te stimuleren. Want uit onderzoek blijkt dat meer dan helft van de woningeigenaren regelmatig klust. Dat is een kans voor het verduurzamen van woningen.

Binnenkort start Martine met de verdere uitwerking en het tot uitvoering brengen van de Aanpak Aardgasvrij Wonen Eemsdelta.

Wil je meer weten over onze aanpak aardgasvrij wonen? Neem contact op met Martine Niezink.

Procappers op dit project

Profielpagina website
MSc
Adviseur en Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

Schiermonnikoog wil het eerste aardgasvrije eiland en de eerste aardgasvrije gemeente van Nederland zijn....
2023
Afgelopen jaar werkte Jolien Korbee voor het Actienetwerk 15% GasTerug. Dit actienetwerk is in...
2023
Sinds mei 2021 is Erik Kroes als projectleider werkzaam bij de gemeente Zutphen. Hij is...
2023

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.