Gemeente Zandvoort

Circulaire hotspot in Zandvoort

In Zandvoort wordt hard gewerkt om een circulair ambachtscentrum (de circulaire ‘hotspot’) te realiseren. Het circulaire ambachtscentrum is opgenomen als icoonproject in het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2019 – 2023 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Steeds meer gemeenten hebben dit concept omarmd en zijn ermee aan de slag gegaan. Logisch ook. Een circulair ambachtscentrum is veel meer dan een afvalverdeelstation waar gescheiden inzameling plaatsvindt.

Door slimme samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld een kringloopwinkel of repaircafé is er minder afval, minder vervuiling en meer hergebruik van spullen en grondstoffen. Door de inzet van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt is er een win-win-win situatie.

Patrick Folmer is verantwoordelijk voor het projectmanagement van de circulaire hotspot in Zandvoort.

”Voordat er gebouwd kan worden moet er een locatie worden gevonden, samenwerkingsverbanden tussen meerdere partijen worden gevormd en moet het nodige aan onderzoeken worden verricht en  vergunningen worden verleend. In Zandvoort hebben we het voordeel dat er al een locatie voorhanden is. Daar maken we dan ook alvast dankbaar gebruik van. We hebben er niet voor gekozen om eerst alle onderzoeken, vergunningen, besluitvorming en de definitieve realisatie af te wachten maar zijn, kleinschalig en voor zover mogelijk, alvast begonnen”, aldus Patrick.

Gemeente Zandvoort doet dit samen met Spaarnelanden, Juttersgeluk, Ecosol, De Verbeelding en de Speelgoedvijver.

”Dat geeft niet alleen energie maar helpt ons ook, vanuit de praktijk, te zoeken naar een optimale situatie, zowel qua duurzaamheid als op het sociale vlak. De circulaire hotspot is in 2024 volledig up and running”.

Procappers op dit project

Profielpagina website
drs.
Senior Adviseur en Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

Er is sprake van krapte op de woningmarkt in de gemeente Groningen. Ook moeten...
2023
Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Nederland een steeds grotere afstand tot de overheid...
2023
Bas Lodder is onlangs gestart als strategisch omgevingsmanager bij de gebiedsontwikkeling van de Spoorzone...
2023

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.