Gemeente De Bilt

Brandenburg-West aardgasvrij

Sabina Pruis is als assistent projectmanager werkzaam bij het project Brandenburg-West aardgasvrij. Brandenburg-West is een wijk gelegen in Gemeente De Bilt, welke een subsidie toegekend heeft gekregen vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk. Dit betekent dat inwoners van Brandenburg-West met een gunstig aanbod van het aardgas af kunnen en een duurzame warmtebron als vervanger kunnen gebruiken. De warmtebron die gebruikt wordt is de restwarmte van de lokale rioolzuiveringsinstallatie. Dit project voert zij uit met Boy Zelle, die dit project trekt als projectleider.

Het doel van de subsidie is om te leren hoe Nederlanders met de hulp van collectieve, duurzame warmtebronnen hun huis kunnen verwarmen. De oplossing kan per wijk of gebied verschillen. Daarbij is het een mooie kans om de warmtetransitie haalbaar en betaalbaar te maken voor de inwoners. Het is belangrijk om in te zetten op draagvlak onder de inwoners van het aangewezen gebied. Ook kijken we naar koppelkansen, zoals verkeersveiligheid (herinrichting weg na graafwerkzaamheden bronnet), groenvoorziening en vervangen van riolering.

Ondertussen zijn er al flinke stappen gezet in Brandenburg-West. Zo houden de projectgroep en de betrokken bestuurders (bestaande uit BENG! (energie coöperatie), waterschap HDSR, Provincie Utrecht, HDSR, woningcorporatie SSW en het bewonersinitiatief) zich bezig met strategische besluiten over eigenaarschap, financiering en organisatievormen van het warmtebedrijf. Door regelmatig aan tafel te zitten met elkaar, wordt er gestreefd om met de verschillende belangen rekening te houden gedurende dit hele project.

De uitdaging zit hem in de doelgroep die te maken heeft met energiearmoede. Verduurzaming is voor hen een ‘ver van je bed show’, wat ook logisch is. De vraag is; hoe krijg je ook deze doelgroep mee in de stappen naar aardgasvrij? De samenwerking wordt daarom opgezocht met BENG! en het bewonersinitiatief. Er is een bewonersonderzoek uitgevoerd en een geüpdatete participatieplan wordt uitgedacht. Zo willen we ook stappen te zetten met deze doelgroep.

‘Het is een leuke puzzel. Ik vind het interessant om het proces mee te maken van hoe verschillende belangen uiteindelijk hetzelfde doel kunnen dienen. Ik zie daarbij ook hoe belangrijk het is om hierover goed te blijven communiceren en iedereen te betrekken’.

Wil je meer weten over Brandenburg-West aardgasvrij ? Neem contact op met Sabina.

 

Procappers op dit project

Sabina Pruis
MSc
Adviseur en projectmanager
Boy Zelle
MSc
Projectmanager en Adviseur Energie en Omgeving

Meer projecten uit deze categorie

Samenwerken om te versnellen Het elektriciteitsnetwerk van Amsterdam is overbelast. Daardoor staan ontwikkelingen in...
2022
Groningen versneld verduurzamen Er rust een nieuwe, grote taak op de schouders van gemeenten:...
2022
In Nederland merken we steeds vaker de gevolgen van klimaatverandering in de vorm van...
2021

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.