Eureka!

Nieuws
Publicatiedatum:2023-08-30

Auteur:theo heida

Leestijd:7 minuten
#Advies#Interview

Een interview met Theo Heida, directeur Advies bij Procap

We treffen Theo Heida vlak voordat hij een presentatie gaat geven aan een groep ambtenaren over het zoeken naar alternatieven voor de verbreding van de A27 langs Amelisweerd. Hij verheugt zich er zichtbaar op: samen ideeën bedenken, liefst een beetje buiten de lijntjes kleuren.

Dit project heeft ook een geschiedenis. In 1980 is de A27 door het bos van Amelisweerd aangelegd. Dat heeft destijds veel tegenstand opgeleverd, nog steeds overigens. Nu wordt er gezocht naar een manier om deze ring rond Utrecht verder te verbreden. Daar zijn ze al vanaf 2006 naar aan het zoeken. In het huidige regeerakkoord staat één alinea dat er nog één keer naar een alternatief moet worden gezocht. Iemand moet dat alternatief opstellen. Procap is gevraagd om met een slimme aanpak te komen en Theo heeft dit op zich genomen. Het is echt een project dat bij hem past: creatief denken, veel ideeën pitchen en dan feedback ophalen.

Ik ga liever iets buiten de lijntjes kijken dan binnen de box te blijven.

Overheden

Procap werkt altijd en graag voor overheden. Die nemen volgens Theo, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel meer risico dan het bedrijfsleven en dat maakt het erg leuk. Op de terreinen woningbouw, energietransitie en bereikbaarheid is veel werk te doen. De ‘adviestak’ van Procap helpt overheden met complexe opgaven op deze drie gebieden. 

In deze functie ben je onafhankelijk en sta je tussen de overheid, de markt (architect, aannemer) en de omgeving (bewoners, belanghebbenden, bedrijven) in. Vanuit die afstand tot een project, kun je goed advies geven hoe het aan te pakken. Theo heeft zich gespecialiseerd in het verbeteren en afwegen van alternatieven en varianten voor plannen. Andere collega's vinden het doen van evaluaties heel leuk, om dat helemaal uit te pluizen. Theo vindt het juist leuk om aan de voorkant van een project te staan. Je begint nooit blanco. Er ligt altijd iets; er ligt sowieso een behoefte.

 

De vier A’s

Binnen het advieswerk val je vaak terug op persoonlijke kwaliteiten van je mensen. Wat breng je zelf mee als adviseur? Procap werkt op het gebied van advies eigenlijk altijd met een aantal fasen, de vier A's:

  • Arena: inventariseren van de spelers (politiek, overheid, bedrijven, etc.). Is ook een leuk deel van het werk, met mensen in gesprek zijn.
  • Analyse: analyses kun je op verschillende manieren doen en die geven dan ook verschillende soorten uitkomsten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitpluizen van documenten. Of het verbeelden van de vraag achter de vraag. Ook creatieve workshops met zowel Procappers als de klant passen in deze analyse-fase.  
  • Aha!: in deze fase gaan we op zoek naar het Eureka-moment. Vaak draait het om antwoord te geven op de vraag; 'wat willen mensen precies van ons weten?'. Als je dit niet hebt wordt het niks met je advies.
  • Actie: we maken één of meer voorstellen die zo concreet zijn dat de opdrachtgever daar 'ja' op kan zeggen. En haar of zijn achterban ook.

 

De eureka-fase

De eureka-fase is de favoriet van Theo. Ergens moet de oplossing van het probleem vallen: Het is eigenlijk altijd zo dat we daarin vastlopen. Dat we niet verder kunnen en de oplossing ver weg lijkt. Dat is ook logisch: als het geen worsteling is, hadden ze sowieso geen externe adviseur nodig. Het gaat altijd om zeer complexe problemen. Er is dan een eyeopener nodig, een inzicht waardoor de oplossing zich openbaart.

 

Samen

Het bedenken van varianten voor de ligging van de provinciale weg rond Volkel was ook een bijzondere opdracht op het gebied van samenwerking. Die oplossing hebben we gevonden met een klankbordgroep van twintig inwoners. Die hebben van begin tot eind meegedacht aan de oplossing. Uiteindelijk hebben ze ook zelf het advies gegeven aan de gemeente over de beste oplossing.

Je bent zo goed als de club van mensen die je om je heen verzamelt.

Voor elk talent

Leuk aan werken bij een bureau als Procap, is dat iedereen kan doen waar hij goed in is. Als je communicatief heel sterk bent, zit je veel op de Arena. Een analytisch persoon kan zijn hart juist ophalen in de analytische fase. Een creatief persoon gaat aan rond het eureka-moment en iemand met veel overtuigingskracht kan zijn kwaliteiten kwijt in het uitleggen van de plannen aan het publiek.

 

Procap University

Soms moet je ook lastige gesprekken voeren. Hoe pak je het aan te vertellen dat een weg dwars door iemands tuin gaat lopen? We hebben gelukkig een Procap University klasje waar je getraind wordt in communicatie. Ook leer je hoe je een slechtnieuwsgesprek voert. Fijn om daar altijd op terug te kunnen vallen.

 

Vrijmibo-challenge

Theo Heida vertrekt naar zijn brainstorm. Hij verwacht weer met een stapel inzichten terug te komen en wellicht deel te worden van de doorbraak. Maar als dat niet vandaag lukt, is dat geen enkel probleem. Dan organiseert hij gewoon weer op vrijdagmiddag een brainstorm of interne challenge binnen Procap. Daar is hij beroemd om, liefst op vrijdagmiddag met collega's: de vrijmibo-challenge. Eerst een nieuwe oplossing, dan bier!