Ons werk doet ertoe!

Nieuws
Leestijd:4 minuten
#7generatiesdenken#vooriederbelangeenplek#denkersendoeners

En dat lijkt niet altijd voor de hand liggend. Als bureau dragen wij bij aan projecten in de ruimtelijke ontwikkeling, maar zijn wij als projectmanagers en adviseurs geen essentieel beroep. Toch is ons werk essentieel, aangezien onze projecten ons land gaan vormgeven in de komende jaren!

Zeven generaties denken

Omdat onze projecten gaan over hoe ons land wordt vormgegeven in de komende jaren is lange termijn denken essentieel. Niet alleen door ons maar ook van de betrokkenen in de projecten. Het gaat niet om de volgende verkiezingen, het gaat om de toekomst van ons mooie land. Werken in de ruimtelijke ontwikkeling brengt de verplichting met zich mee om verder te denken dan misschien op het eerste gezicht van ons gevraagd wordt.

De filosoof Roman Krznaric noemt dit 'goede voorouder zijn'. Of meer populair gezegd: het 'zeven generatie denken'. Een manier van kijken naar je eigen handelen. Niet op de korte termijn. Een heel ander soort vragen roepen we zo op: 'draagt wat je nu doet bij aan de leefbaarheid van Nederland voor onze achterkleinkinderen?'; 'durf je trots te vertellen tegen je achterkleinkinderen dat jij aan een specifiek project hebt gewerkt?'. Kortom maak je de keuzes die ertoe doen?

Het antwoord hierop zal niet altijd bevestigend zijn, want laten we wel wezen, soms neemt de dagelijkse druk het over van het zeven generaties denken. Soms is het ook essentieel om op korte termijn successen te bereiken. Dit is ook nodig om de energie in een project te houden.

In Nederland is voor ieder belang een plek

Als je de kranten openslaat lees je dat zingeving essentieel is voor mensen om voldoening te houden in hun werk. En dat valt niet altijd mee. Ons werk laat zich leiden door een politieke werkelijkheid, door de publieke opinie, eigen belang en soms ook door traagheid in processen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het project dat zich richt op het huisvesten van Oekraïners. Zij wonen al anderhalf jaar met hun gezinnen in een slechte accommodatie. Daar zijn nu woningen voor gerealiseerd. Woningen die ook in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied. Door na te denken over de toekomst dragen deze woningen bij aan de gebiedsontwikkeling op de lange termijn. Dat maakt dat ons werk ertoe doet!

We bouwen aan een Nederland voor toekomstige generaties. Dat wil niet zeggen dat wij weten welke keuzes over zeven generaties de juiste waren. Innovaties kunnen onze huidige beelden tenslotte aanpassen. Maar het maakt wel dat we met elkaar de verantwoordelijkheid hebben om meer lange termijn te denken, zodat we met elkaar kunnen zeggen: in Nederland is voor ieder belang een plek!

Wil jij ook bijdragen aan een Nederland voor de toekomstige generaties? Neem contact met ons op!

 

Kom koffie drinken!