De gevolgen van klimaatverandering zijn dagelijks in het nieuws. Ook in Nederland merken we de gevolgen van klimaatverandering: lange periodes van droogte en hitte, opgevolgd door zware regenbuien. De gevolgen van klimaatverandering zijn voelbaar. Daarom heeft Gemeente Groningen de ambitie om van Groningen een klimaatadaptieve stad te maken in 2050. Gemeente Groningen start met het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen in buurten waar een directe aanleiding is. Dat is het geval in de West-Indische Buurt. Charlotte: ‘De riolering moet in deze buurt vervangen worden. Omdat de straat dan op verschillende plekken open moet is dat een mooie kans om klimaatadaptieve maatregelen toe te passen.’ Charlotte zorgt er als omgevingsmanager voor dat bewoners input kunnen leveren op het project en goed op de hoogte worden gehouden. Dat is niet makkelijk in een buurt die zo divers is als de West-Indische Buurt.
Charlotte: ‘Het is een buurt met koop- en (sociale) huurwoningen en verschillende type bewoners zoals gezinnen, ouderen, studenten en singles. Daarnaast zijn er veel verschillende culturen aanwezig in de buurt. Daarom is ervoor gekozen om meerdere vormen van participatie aan te bieden’. Charlotte nam het stokje over van oud-collega Anda de Blecourt, die het participatieplan heeft opgesteld. Bewoners konden op verschillende manieren meedenken: enquêtes, buurtbijeenkomsten, inloopavonden, stickerboekjes en als ambassadeur. Charlotte en Anda kwamen regelmatig samen met de ambassadeurs (bewoners die actief willen meedenken) om het ontwerp met hen door te nemen. Ook konden bewoners tussentijds reageren op de schetsen. Charlotte: ‘Daardoor konden we het ontwerp tijdig aanpassen, wanneer bewoners iets wilden veranderen aan het ontwerp. Dat kost extra tijd, maar is ontzettend waardevol’.
Charlotte is trots op het uiteindelijke ontwerp. Zo wordt er meer groen toegevoegd in de buurt, komen er zo’n 21 wadi’s (groene greppels waar overtollig regenwater de grond in kan trekken) en wordt onnodige bestrating verwijderd. Daarnaast wordt het groen, op aanvraag van de bewoners, meer divers: er komen verschillende kruiden, bloemen, struiken en bomen bij. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie omdat het verkoelend werkt en wateroverlast vermindert.
Naast klimaatadaptieve maatregelen worden ook andere wensen meegenomen in het ontwerp. Charlotte: ‘Tijdens een wandeling met bewoners bleek dat er ook behoefte is aan omheinde hondenspeelvelden. Die gaan we dus ook toevoegen’. Ook worden er meer fietsnietjes geplaatst. Zelfs op de Oosterhamriklaan, die eigenlijk buiten het projectgebied valt, worden busdrempels geplaatst. Charlotte: ‘We hoorden van veel bewoners zorgen over de verkeersveiligheid op de Oosterhamriklaan. Daar wilden we echt iets mee, ondanks dat het niet binnen ons project valt’.
De busdrempels zorgen voor meer veiligheid, doordat het verkeer langzamer moet rijden.
Door in het ontwerp ook onderdelen mee te nemen die niets te maken hebben met klimaatadaptatie, maken we de buurt niet alleen klimaatadaptiever en groener, maar ook leefbaarder en veiliger. Zo kan de buurt er weer heel wat jaren tegenaan. In 2022 is al een deel van de riolering gerenoveerd, zonder te graven. Nu starten de andere werkzaamheden. De werkzaamheden duren tot de zomer van 2024.
Wil je meer weten over klimaatadaptatie in de West-Indische Buurt? Neem dan contact op met Charlotte Rodenboog De Haas.