In het nieuws hoor je regelmatig over bakkers die hun deuren sluiten door stijgende energieprijzen, maar dit is niet de enige groep die dit ongunstige lot is beschoren. Steeds meer maatschappelijke voorzieningen dreigen ook te moeten stoppen – namelijk lokale musea, muziekverenigingen of de voetbalclub. Hoewel landelijk wel financiële hulp wordt geboden in de vorm van subsidies, landen deze onvoldoende bij deze doelgroep. Vaak omdat ze bemenst worden door vrijwilligers die weinig ervaring hebben met subsidieaanvragen, of er simpelweg niet van af weten. Het directe gevolg hiervan: de leefbaarheid in de gemeente staat onder druk.
In de gemeente Hardenberg is er oog voor dit probleem en is een laagdrempelige subsidie opgezet voor maatschappelijke organisaties. Ook is er een lening beschikbaar met een laag rentepercentage (1,6%). De directe aanleiding was de energiecrisis die kort na de start van de Oekraïneoorlog begon. Ytsen Boomsma is als adviseur duurzaamheid vanuit Procap betrokken bij de uitvoering van de subsidie en lening, en adviseert de organisaties bij hun verduurzamingsplannen. Centraal in de aanpak staat persoonlijk contact en het benaderbaar maken van de gemeente. Kenmerkend voor de gemeentelijke organisatie in Hardenberg is het verder denken dan de opgezette regeling – wanneer die niet toepasbaar blijkt wordt er via andere geldpotjes en afdelingen (vastgoed, openbare ruimte) gezocht naar een oplossing.
Naast de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is Ytsen Boomsma in Hardenberg verantwoordelijk voor de aanpak rond de verzwaring van het laagspanningsnet.
Neem contact op met Ytsen om meer te weten te komen over het opzetten van laagdrempelige subsidies óf over de samenwerking tussen gemeente en netbeheerders.