Hoe flexibel ben je in tijden van nood?

Gebieden & Gebouwen
Gestart inAugustus 2022voorGemeente LansingerlandinZuid-Holland
#opvangoekraïners#spoedzoekers#snelheidvskwaliteit

De grote toestroom van Oekraïners heeft, naast de vele spoedzoekers uit Nederland, de druk op de woningmarkt verder vergroot. Flexwoningen bieden voor een deel de oplossing voor deze mensen in nood. Maar, hoe komt de realisatie van deze veel besproken en urgente woningen nou tot stand in zo’n korte tijd? Voor Gemeente Lansingerland is Marloes van Grunsven samen met José Meijboom aan de slag, om in samenwerking met woningcorporatie 3B Wonen zo snel mogelijk 132 flexwoningen te realiseren op de locatie Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Hiervan zijn 54 woningen voor opvang van circa 150 Oekraïners en de overige 78 flexwoningen zijn voor spoedzoekers uit de gemeente.

De uitdaging binnen dit project zit hem voor Marloes vooral in de vaart erin houden. De urgentie wordt door alle betrokken partijen goed gevoeld, maar het kan best spannend zijn om van de gebaande paden af te wijken. Het vraagt om creatief denken en keuzes durven maken, die misschien later toch beter aangepast moeten worden. De communicatie hierover naar betrokkenen die niet dagelijks bezig zijn met de totstandkoming van de flexwoningen, is essentieel. Als projectleider is het een belangrijke taak om het belang van de gemeente en het project te blijven herhalen. Het is een ander soort project dan een normale gebiedsontwikkeling, dus om dingen sneller te bereiken is een andere houding binnen en buiten het projectteam nodig.

Trap als projectteam niet in de val om met oogkleppen op knopen door te hakken, door de hoge snelheid die er bij dit soort projecten komt kijken. Je zult alle stakeholders continu goed mee moeten blijven nemen in wat er speelt en dat vraagt om diverse soorten benaderingen. Marloes probeert de mensen waarmee ze werkt te triggeren om te zoeken naar waar de mogelijkheden en de rek zit. Dit levert veel interessante gesprekken onderling op. De eerdere, voorzichtige houding en het soms denken in zaken die niet kunnen, probeert ze bij anderen door eigen transparantie om te vormen in mogelijkheden en enthousiasme. Op deze manier wordt toegewerkt naar de start van de bouw in februari. De locatie gaat de komende weken transformeren naar een bouwplaats en in het tweede kwartaal van dit jaar zullen de woningen worden bewoond.

Wil je meer weten of ervaringen delen over flexwonen voor Langdurige Opvang Oekraïners (LOO)? Neem dan contact op met Marloes van Grunsven.