Procesbegeleider Groninger Energiekoepel

Energie & Klimaat
Gestart in09-01-2023voorGroninger EnergiekoepelinGroningenen afgerond in22-12-2023
#energietransitie#energiecoöperaties#lokaleinitiatieven

Sinds 2013 ondersteunt de Groninger Energiekoepel inwoners van de provincie Groningen bij het besparen en opwekken van (duurzame) energie. Zij doen dit vooral van onderaf, dus vanuit de bewoners zelf. De lokale sector groeit en krijgt steeds meer aandacht. Er is daardoor veel vraag naar ondersteuning voor lokale initiatieven. Er was daarom dringend behoefte aan procesbegeleiders.

Charlotte is begin 2023 gestart bij de Groninger Energiekoepel en heeft onder andere gewerkt aan het beter structureren van interne zaken. Charlotte: “We deden veel verschillende projecten, maar er was weinig overzicht. Daardoor deden we soms werk dubbel en/of niet efficiënt terwijl we de energietransitie juist willen versnellen. Door te helpen bij het structureren van de interne zaken gaat dit nu beter.”

Lokale initiatieven

Charlotte heeft veel geleerd bij de Groninger Energiekoepel. Charlotte: “Binnen mijn andere projecten wordt er vaak een opdracht van bovenaf gegeven, bijvoorbeeld vanuit een gemeente. Bij de Groninger Energiekoepel ben ik verantwoordelijk voor projecten die van onderaf worden georganiseerd: door en voor bewoners, lokale initiatieven en lokale energiecoöperaties.”

Charlotte was onder andere verantwoordelijk voor de zogenaamde regiotafels. Dit zijn gemeentelijke bijeenkomsten met lokale energiecoöperaties en de bijbehorende gemeente. Daarnaast droeg ze bij aan participatietrajecten, waarbij bewoners werden geholpen om zelf een initiatief op te starten en woningen te verduurzamen. Charlotte: “Het is mooi om te zien dat bewoners zich inzetten voor de energietransitie. In Groningen hebben veel mensen last van de gevolgen van het gebruik van aardgas, dus men voelt hier ook echt de noodzaak.”

Kennisuitwisseling helpt de versnelling van de energietransitie

Door haar werkzaamheden bij de Groninger Energiekoepel is het Charlotte weer heel duidelijk geworden dat we kennis moeten blijven uitwisselen. Charlotte: “We doen zo veel kennis op binnen projecten en initiatieven. Zonde om die kennis voor onszelf te houden. Bij de Groninger Energiekoepel heb ik gezien hoe initiatieven en coöperaties elkaar kunnen helpen en zo de energietransitie helpen te versnellen.”