Project: Glimmen aardgasvrij

In het dorp Glimmen in de gemeente Haren (Groningen) is er geen voor de hand liggende ‘hoofdoplossing’ om aardgasvrij te worden: een grote alternatieve warmtebron ontbreekt. Er moet worden gezocht naar een combinatie van diverse individuele maatwerkoplossingen in combinatie met beperking van de warmtevraag door isolatie. Dit is hier goed mogelijk, omdat het een dorp is met veel organiserend en financieel vermogen. Bewijs hiervan is het grote enthousiasme in aanloop naar de vorming van het uitvoeringsplan en de grote opkomst tijdens de informatiebijeenkomst die in dit kader werd georganiseerd.

Oprichting dorpscoöperatie

Tijdens de informatiebijeenkomst ontstond het idee een dorpscoöperatie op te richten. Deze coöperatie krijgt een voortrekkers- en ambassadeursrol. Het zal bewoners en andere stakeholders helpen met een collectief aanbod voor isolatie en installaties, gebouwgebonden leningen, abonnementen voor installaties en deelname aan mogelijke toekomstige zonneparken en windmolens. De gemeente vervult een aanjagersrol en geeft het goede voorbeeld door ontwikkelingen te faciliteren en eigen (maatschappelijke) gebouwen voor zonnepanelen in te zetten.

“Ik ben ook super trots op wat wij, en dan voornamelijk jullie, in zo’n korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Heel erg bedankt; ik had geen beter team kunnen wensen.”

Yvette van Dijk, opdrachtgever gemeente Haren

Uitvoeringsplan

De vraag van het Rijk om plannen te maken voor aardgasvrije proeftuinen was voor Glimmen aanleiding om hier op korte termijn concrete stappen in te zetten. Procap en KAW hebben de gemeente Haren begeleid in het maken van een uitvoeringsplan om Glimmen aardgasvrij te maken. Hoe meer mensen achter dit plan staan, hoe groter de slaagkans in een hoog tempo. Dit is waar Procap en KAW op hebben ingezet voor dit uitvoeringsplan. Daarvoor moet de aanpak ‘eigen’ zijn: eentje waar dorpsbewoners trots op zijn. De eerste stappen voor de oprichting van de dorpscoöperatie worden binnenkort gezet. We gaan ervoor zorgen dat de rest van Glimmen ook met enthousiasme aanhaakt.

Deze Procappers kunnen je hier meer over vertellen

Frits Schutte

Erik Kroes

Leer meer over onze aanpak in de andere proeftuinen:

Gorecht-Noord aardgasvrij

De vraag vanuit het Rijk aan gemeenten om plannen in te dienen voor aardgasvrije proeftuinen bood aanleiding om in deze gemeente een start te maken om aardgasvrij te worden.


Lees verder

Ten Post aardgasvrij

Het circa 830 inwoners tellende Groningse Ten Post wil in 2025 het eerste energieneutrale en aardgasvrije dorp van Nederland worden.


Lees verder

Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij

De Groninger dorpen Nieuwolda en Wagenborgen barsten van de lokale duurzame initiatieven. Een voorbeeld is het initiatief ‘Nieuwolda meest energiezuinige dorp van Nederland’.


Lees verder

Warfhuizen en Onderdendam aardgasvrij

Door een intensieve samenwerking zijn Warfhuizen en Onderdendam erin geslaagd om in korte tijd een gedragen uitvoeringsplan aardgasvrij bij het Rijk neer te leggen.


Lees verder