Nieuwolda/Wagenborgen

Proeftuin Aardgasvrij Nieuwborgen.net

In 2018 konden gemeenten voor het eerst een rijksbijdrage in het kader van proeftuinen voor het nationale Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) aanvragen. De gemeente Oldambt wilde samen met initiatiefnemers in het dorp Nieuwolda hier graag gebruik van maken. Bewoners en de woningstichting ‘Groninger Huis’ waren al een paar jaar bezig met hun gezamenlijke ambitie voor het eerste energie-neutrale dorp van Nederland. De rijksbijdrage en de status van een proeftuin gaven een kans om dat extra kracht bij te zetten. Het naastgelegen dorp Wagenborgen (gemeente Delfzijl) werd gevraagd mee te doen en samen een aanvraag te doen.

Allereerst moest er natuurlijke een succesvolle aanvraag worden gedaan. In die aanvraag is goed nagedacht over aspecten als techniek, financiering en participatie. En als je dan een proeftuin wordt, moet je het plan ten tweede goed kunnen uitvoeren. Dat is een hele kunst, weten de 27 proeftuinen van 2018 inmiddels. Als Gemeente komt er van alles op je af, ook zaken waar je op voorhand geen rekening mee hebt gehouden. Simpelweg omdat je dit niet had kunnen voorzien. En er is heel veel te organiseren. Zoals het uitwerken van de technische mogelijkheden, communicatie, participatie en financiering.

Procap schreef in samenwerking met de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen en de betrokken partijen een succesvolle subsidieaanvraag. Via de route van lokaal groengas en woningisolatie worden beide dorpen aardgasvrij. Met de inrichting van een robuuste projectorganisatie en een adaptieve aanpak bij de uitwerking van het proeftuinplan hebben we ervoor gezorgd dat er duidelijkheid is over zaken als de doelen, planning, rollen en taken, projectfinanciën en risicobeheersing. Waarbij er wel genoeg ruimte is om bij te sturen. Daardoor zijn we niet afgeweken van het basisplan en is er tegelijk ruimte voor de manier waarop we samen de resultaten realiseren. Met de focus om het voor iedereen mogelijk te maken in 2022 aardgasvrij te zijn.

Ben je ook op zoek naar een aanpak dat zowel richting als ruimte biedt? Of heb je hiervoor een goed plan nodig? Procap zorgt voor projectmanagement op maat bij het aardgasvrij maken van jouw wijk, buurt of dorp.

 

Procappers op dit project

Profielpagina website
ing.
Senior Adviseur en Projectmanager

Meer projecten uit deze categorie

Schiermonnikoog wil het eerste aardgasvrije eiland en de eerste aardgasvrije gemeente van Nederland zijn....
2023
Procapper Martine Niezink werkt voor de gemeente Eemsdelta aan de ‘aanpak aardgasvrij wonen’, waarin...
2023
Afgelopen jaar werkte Jolien Korbee voor het Actienetwerk 15% GasTerug. Dit actienetwerk is in...
2023

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.