Klimaatadaptatie West-Indische Buurt Groningen

In Nederland merken we steeds vaker de gevolgen van klimaatverandering in de vorm van extreem weer. Hitte, lange periodes van droogte en zware regenbuien volgen elkaar op. Deze veranderingen in het weer kunnen overlast veroorzaken bij bewoners. In de Gemeente Groningen probeert Anda de Blecourt bewoners te betrekken bij het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen, aanpassingen in de hoeveelheid en type groen en water in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld door water vast te houden en schaduw te creëren. De ambitie van de gemeente Groningen is een klimaatadaptieve stad in 2050 met meer, beter en bereikbaar groen.

Een hele stad klimaatadaptief maken is veel werk, daarom start de gemeente in buurten met een directe aanleiding. In de West-Indische Buurt wordt in 2021 de riolering vervangen. Om bij de riolering te kunnen opent de gemeenten op verschillende plekken de straat. De riolering wordt niet alleen vervangen, ook krijgt de West-Indische Buurt een gescheiden riolering waardoor afvalwater en regenwater niet meer door dezelfde buis worden afgevoerd. Dit geeft mogelijkheden om met aanpassingen in de openbare ruimte regenwater geleidelijk te laten afvoeren en waar nodig vast te houden. Het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen samen laten optrekken met de vervanging van de riolering bespaart kosten en overlast omdat de straat op deze manier maar één keer open gaat.

Anda de Blecourt gaat aan de slag met wat bewoners graag voor verbeteringen willen zien in hun buurt met betrekking tot groen en water en of zij op dit moment wel eens overlast ervaren op het gebied van hitte en water. Ze zorgt dat bewoners in het gehele traject worden betrokken. Anda organiseert op drie plekken buurttafels met flipovers, banken en statafels om te vragen wat zij graag zouden willen veranderen.

Procappers op dit project

Geen gekoppelde procappers

Meer projecten uit deze categorie

Sabina Pruis is als assistent projectmanager werkzaam bij het project Brandenburg-West aardgasvrij. Brandenburg-West is...
2022
Samenwerken om te versnellen Het elektriciteitsnetwerk van Amsterdam is overbelast. Daardoor staan ontwikkelingen in...
2022
Groningen versneld verduurzamen Er rust een nieuwe, grote taak op de schouders van gemeenten:...
2022

Kennismaken?
Advies nodig...?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.