Hulp bij indienen aanvraag proeftuinen aardgasvrije wijken

Starten met een aardgasvrije proeftuin? Vraag onze gratis proeftuinscan aan.

In 2050 wil Nederland CO2-neutraal zijn. Om deze opgave te realiseren moeten er ongeveer 7,5 miljoen woningen van het aardgas af. Per werkdag zijn dat 1.063 woningen naast andere opgaven in de wijk zoals armoede, werkloosheid en (achterstallig) onderhoud. Dit vraagt om kennis, capaciteit en geld. Een aardgasvrije proeftuin biedt kansen. Maar hoe richt je je aanvraag zo in dat je geselecteerd wordt als proeftuin?

Onze aanpak

Bekijk onze aanpak in deze infographic.

Check de haalbaarheid in jouw gemeente

Wil je als gemeente ook graag starten met een aardgasvrije proeftuin, maar twijfel je over de haalbaarheid, de aanpak en capaciteit binnen je organisatie? Vraag dan vrijblijvend onze gratis proeftuinscan aan.*

Mail info@procap.nl en wij plannen direct een proeftuinscan met u in.

Procap is goed in staat focus te brengen in de complexe materie van de verschillende ingrediënten voor een proeftuin. In een sprintsessie met de bewoners en betrokken partijen brachten ze de opgave snel in kaart en werden de contouren gelijk zichtbaar. Door de koppeling aan een slim financieringsmodel kwamen we gelijk op een kansrijk spoor en een goed uitvoerbaar plan. Het plan is door het Rijk geselecteerd als proeftuin en beoordeeld als zeer goed.Gert Jan van ’t Land (Gemeente Oldambt)
*Dit kan tot en met 31 januari.

“We willen nu een systeem bedenken zodat het geld ook in de dorpen blijft.”

Eindbaas energietransitie of aardgasvrij goeroe. Zomaar twee bijnamen van Procapper Johan Duut die zich, zoals je wel kunt raden, inzet voor het versnellen van de transitie in Nederland. Het gaat hem daarbij niet alleen om de snelheid, maar ook om een systeem te implementeren dat zorgt dat mensen er lokaal op vooruit gaan.


Meer lezen

“In een proeftuin kun je denken aan het actief betrekken van bewoners, de rollen draaien en hen als opdrachtgever te gaan zien”

In Nederland is gestart met het uitvoeren van proeftuinen voor aardgasvrije wijken. Procapper Marieke van der Vlugt is betrokken bij de proeftuin in de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen. “Ja, leuk!”, antwoordt ze enthousiast wanneer ik haar vraag naar dit project.


Meer lezen

Vijf lessen voor het aardgasvrij maken van wijken

Nederland wil aardgasvrij worden, maar hoe pakken we dat bij bestaande wijken en dorpen aan? Deze vraag stond centraal bij het maken van de uitvoeringsplannen voor aardgasvrije ‘proeftuinen’. Het Rijk stelt dit jaar 90 miljoen euro beschikbaar voor deze proeftuinen. Het doel is om te leren wat een goede aanpak is en wat daar belangrijke aandachtspunten bij zijn.


Meer lezen