Deze week is het de Week van het Werkgeluk.
Werkgeluk is voor veel mensen belangrijk, we brengen op ons werk immers een groot deel van onze tijd door. Werkgeluk is daarnaast ook van invloed op de rest van ons leven, want als je op je werk niet happy bent, ben je dat vaak daarbuiten ook niet. Belangrijk item dus en daarom hebben wij Sietske Voets geïnterviewd over haar visie op werkgeluk. Sietske is algemeen directeur bij Procap en daarnaast senior adviseur en teamcoach. Het faciliteren van een werkomgeving waarin mensen de kans krijgen om eigen talenten verder te ontwikkelen is voor haar enorm belangrijk.
Wat is voor jou de ultieme definitie van werkgeluk?
‘Zingeving, plezier en balans hebben in je werk. Het gaat met name om zingeving, mensen willen ergens bij horen en ergens aan bijdragen, in een organisatie waar zij met plezier werken. Als je dan ook nog met energie weer naar huis gaat, dan ben je volgens mij gelukkig met je werk.
De nuancering die ik wel wil aanbrengen hierin, is dat werkgeluk geen doel op zich is. Natuurlijk moeten alle kaders aanwezig zijn die bijdragen aan werkgeluk, maar werk is niet altijd alleen maar leuk. Minder leuke dagen horen er ook gewoon bij’.
Op welke manier stuur jij je eigen werkgeluk?
‘Ik blijf kijken naar uitdagingen en probeer altijd te leren. Een deel van werkgeluk is ook dat je geprikkeld en enthousiast blijft en ik word dat door steeds nieuwe dingen te leren en door mezelf te blijven ontwikkelen, ook binnen andere sectoren. Op die manier houd ik mijn eigen werkgeluk op peil’.
Hoe monitor jij het werkgeluk van Procappers?
‘Door veel met ze te praten. Ik wil weten wat er speelt bij mensen. Ik vind het ook helemaal niet erg als het een keer niet goed gaat, maar als dat te vaak voorkomt en structureel wordt, dan is er iets anders aan de hand en moeten we andere stappen ondernemen’.
Welke stappen onderneem je wanneer je signalen krijgt dat het werkgeluk van een Procapper daalt?
‘Met de persoon in kwestie doorpraten, wat is er nou werkelijk aan de hand? Waar ligt de belemmering? Het kan zijn dat er een energielek binnen een project zit, dan kan de stap genomen worden om de persoon in kwestie op een ander project te zetten. Het kan ook zijn dat de belemmering ergens anders zit en dan is een coaching traject wellicht een stap óf een gesprek om te kijken of diegene hier wel op zijn plek zit. Een breed scala aan mogelijkheden dus’.
Als je kijkt naar alle mensen met wie je gewerkt hebt, wat zijn dan de grootste valkuilen en wat zijn de beste dingen die je kunt doen om je werkgeluk te vinden?
‘Wat ik belangrijk vind, is dat je af en toe afstand neemt van je werk. Je kunt heel bevlogen zijn in je werk, maar het is ook goed om te beseffen ‘het is maar werk’, dan houd je er ook lol in. Ik vind ook dat je verantwoordelijkheid hebt richting jezelf. Je moet blijven bedenken of een project je nog wel uitdaagt en energie geeft. Als we collega’s vragen ‘wat is je droomproject?’, dan gaat het gesprek snel over het afronden van het project en dat is heel mooi en heel goed natuurlijk, maar je eigen geluk en werken aan je droomproject is echt enorm belangrijk’.
Hoe weeg jij de factoren commercieel belang en werkgeluk tegen elkaar af?
‘Werkgeluk ís commercieel – als het werkgeluk van collega’s hoog is, dan heb je minder ziekteverzuim, minder verloop, mensen willen graag bij je werken, leveren betere prestaties, de kwaliteit van het werk gaat dan omhoog. Kortom op het moment dat jij goed in je vel zit, is alles waar jij commercieel naar streeft, veel makkelijker dan wanneer jij niet goed in je vel zit. Voor mij is investeren in werkgeluk heel belangrijk, het is een intrinsieke motivatie’.
Welke middelen zet jij graag in ter bevordering van het werkgeluk van Procappers?
‘Om te komen tot werkgeluk heb je drie stappen nodig:
1. Werktevredenheid, 2. Werkplezier en 3. Werkgeluk. Werktevredenheid, zit bijvoorbeeld in zorgen dat het salaris klopt, zorgen dat de werkomstandigheden kloppen, dat de sfeer klopt, als dat niet op orde is, dan wordt het werkplezier niet bevorderd. Het werkplezier vergroten doen wij door veel persoonlijke aandacht te geven in de vorm van een bloemetje of cadeautje bij een verhuizing, de geboorte van een kindje, dat soort dingen. Als je veel werkplezier hebt, dan kom je ook dichterbij werkgeluk. Dat moet samen kloppen’.
Ga je als bureau mee op de golven van trends in de markt?
‘Waar ik wars van ben, is een trend gebruiken om te zeggen dat je de boel goed voor elkaar hebt. Ik durf rustig te zeggen dat wij een aantal zaken niet goed voor elkaar hebben, maar áls we iets doen, dan proberen we het wel goed te doen. Klimaat en duurzaamheid zijn nu natuurlijk hot topics, super gaaf dat onze collega’s daar dan ook over nadenken bij het bestellen van de lunch bijvoorbeeld. Dan is het geen trend meer, maar dan vinden wij het zelf ook echt belangrijk. Ik word daar heel blij van en dat geeft mij dan weer meer energie én werkgeluk’.
Wat zou jij andere leidinggevenden willen meegeven?
‘Dat je werkgeluk niet gebruikt als een modegril, maar dat je het ook echt voelt. Ga bijvoorbeeld niet je medewerkers elke dag een compliment geven omdat iemand heeft bedacht dat dat bijdraagt aan werkgeluk. Blijf bij jezelf en bij wie je bent als organisatie. Alleen bij oprechte interesse werkt het’.
Welke gouden tip zou je werknemers willen meegeven?
‘Blijf uitdaging zoeken in je werk, in je leven, om je heen. Lees bijvoorbeeld eens een boek uit een hele andere sector, om andere inzichten te krijgen’.
Wat zou je nog willen veranderen binnen Procap als het gaat om het werkgeluk van Procappers?
‘Dat mensen zich er bewust van zijn dat werkgeluk een keuze is. Uit onderzoek is gebleken dat werkgeluk voor 50% afhangt van de keuze die je daarin maakt. Voel vertrouwen genoeg om je eigen keuze te maken en dan kunnen wij die keuze ondersteunen’.
Tekst: Derya Dirker