'Bewoners hoeven hun cv-ketel of kookplaat niet te vervangen en de investering is relatief laag, omdat het bestaande aardgasnetwerk gebruikt wordt.'

Nieuwborgen is een proeftuin in het programma aardgasvrije wijken. Vorige week stond deze proeftuin in het Dagblad van het Noorden. ‘Dat het project als voorbeeld wordt genoemd, vind ik een leuke opsteker’, vertelt Johan Duut die hier samen met Charlotte de Haas aan werkt.

Johan vertelt dat de proeftuin gebruik gaat maken van de biovergister in Nieuwolda, die biogas produceert. Hiervan kan weer groen gas worden gemaakt en dat heeft dezelfde werking als aardgas. Bewoners hoeven hun cv-ketel of kookplaat niet te vervangen en de investering is relatief laag, omdat het bestaande aardgasnetwerk gebruikt wordt. ‘De eerste reacties van de bewoners zijn goed en zo’n artikel is een hart onder de riem. Uiteraard pakken we kritische geluiden ook op’, zegt hij.

Sinds november zijn er ook meer dan 350 bespaartassen uitgedeeld. Bewoners kunnen hun eigen tas samenstellen met handige spullen, wat al snel kan zorgen voor 10% minder gas per tas. Daarnaast doet de proeftuin een test met 30 woningen om met hen grotere stappen te zetten richting aardgasvrij wonen. Op de eerste dag waren er al 52 aanmeldingen en inmiddels zijn het er al meer dan 60. Johan: ‘Wij zijn positief verrast over het aantal aanmeldingen en het enthousiasme van mensen om mee te willen doen.’

Anderen lezen ook:

De nieuwste aanwinst binnen ons team is Silke Spierings. Silke is sinds 16 augustus bij...
13 / 09 / 2021
Marte Rozendaal is begin augustus bij ons in dienst getreden en is vanaf dat moment...
31 / 08 / 2021
Deze zomer heten wij Victor de Beer van harte welkom bij Procap. Victor is 27...
26 / 07 / 2021
Per 1 juli hebben wij er weer een nieuwe Procapper bij; Josefien van Reeuwijk. Met...
26 / 07 / 2021
‘De Waddeneilanden zijn unieke gemeenten in Nederland. Levendige gemeenschappen omgeven door water. De veerboot is...
12 / 07 / 2021
Hoe start ik met het enthousiasmeren van ondernemers? En hoe ga ik om met de...
23 / 06 / 2021

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.

Kennismaken?
Advies nodig…?

Wij nemen graag de tijd voor je. Dat kan telefonisch of op één van onze kantoren in Groningen en Utrecht.