“Als ik een kans zie dan geef ik niet op”

Projecten in de ruimtelijke omgeving zijn vaak complex, maar José Meijboom vindt het juist dan een uitdaging om te bedenken hoe het dan wel kan. “Dat puzzelen, het vastbijten in een vraagstuk en het willen vinden van een oplossing dat zat er altijd al wel in.” En als fanatiek golfsurfster weet José dat overwinningen niet zomaar komen. “Het is soms hard werken, maar als het dan lukt dan haal je daar ook veel voldoening uit.” Deze mentaliteit is ook wat José kenmerkt in haar werk: “als ik een kans zie in projecten, dan geef ik ook niet op.” En vaak is het ook een kwestie van volhouden en het juiste momentum vinden in projecten. “Het is eigenlijk net als met surfen, een goede golf pakken hangt van veel af en je moet rekening houden met je context: hoe de stroming is, de wind, waar de rotsen zitten. Vaak is het best pittig, je moet veel peddelen en die golf dat is altijd maar een klein moment.” Bij projecten is je resultaat ook maar een deel van al het werk dat eraan vooraf gaat. Plezier hebben in dat proces dat moet je als projectmanager wel hebben. José wil dat proces wel altijd positief kunnen afsluiten, “dat heb ik ook met surfen soms denk ik: ‘dat wordt niks meer zal ik naar huis gaan’, maar dan doe ik toch altijd nog één poging.” In dit artikel beschrijft José hoe ze te werk gaat als senior projectmanager, van welke projecten ze energie krijgt, maar ook hoe ze omgaat met pittige klussen die veel van je vragen.

Een goede keuze

“Als ik over een grote stad vlieg en al die lichtjes zie, dan denk ik nog steeds: ‘ja goede keuze, mooie keuze.’”, vertelt José enthousiast en met passie over haar werk als senior projectmanager bij Procap. “Ik had die interesse voor mijn omgeving niet per se van jongs af aan, dat kwam echt pas later. Ik wist al wel heel snel dat ik iets wilde doen met een maatschappelijke component. En het mooie met geografie en planologie is dat er veel verschillende dingen in terug komen: een beetje rechten, sociologie, economie en architectuur. Uiteindelijk bij alles wat je doet gaat het om mensen. Dat is zichtbaar, maatschappelijk en past heel goed bij mij. Het luisteren naar en verbinden van verschillende disciplines en mensen die in een project bij elkaar komen zorgt dat er goede oplossingen komen voor een gebied. Ik geloof dat ik daar ook wel goed in ben.”

Waarom bedrijventerreinen interessante gebieden zijn

Vanuit haar studie planologie en specialisatie richting economische geografie is ook de interesse voor bedrijventerreinen ontstaan. “Mensen vinden bedrijventerreinen vaak een lelijk gebied. Ongeacht wat je ervan vindt zijn het wel belangrijke gebieden waar veel ondernomen en geproduceerd wordt.” José vindt het vooral interessante gebieden, omdat er op regionaal niveau samenwerking noodzakelijk is. Bij de uitgifte van bedrijventerreinen vinden gemeenten het vaak moeilijk om samen te werken. Tegelijkertijd is er wel behoefte aan regie om te voorkomen dat er niet alleen maar nieuwe terreinen worden toegevoegd, maar er ook wordt gekeken hoe we deze terreinen kunnen herstructureren. Door verdichting in de bestaande stad moeten gemeenten tegenwoordig ook wel anders kijken naar bedrijventerreinen. Hierdoor zie je steeds vaker dat wonen en werken in deze gebieden worden gemend. Een complexe opgave want de belangen van de verschillende partijen kunnen flink botsen. Het mengen van deze functies gaat niet altijd even makkelijk. “Wanneer een project moeilijk lijkt dan vind ik het juist gaaf om te bedenken hoe het dan wél kan.”

Zo heeft José in het verleden aan een herstructueringopgave gewerkt dat aanvankelijk stroef verliep en waar de deur op slot leek te zitten. “Voor mijzelf heb ik toen eerst uitgezoomd om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Van de verschillende betrokken partijen, de inhoud, de locatie tot aan de geschiedenis en de samenwerking. En als ik dan eenmaal een kans zie, dan geef ik ook niet op.” Haar aanpak bleek succesvol, het is nu een leuk gebied geworden met een goede mix van groen, woningen en horecavoorzieningen. “Toen de eerste woningen gebouwd werden heeft de ontwikkelaar direct al groen en horecavoorzieningen toegevoegd, het gebied werd al snel leuk. Dat is best uniek voor een gebied waar eerst niets mogelijk leek.” Dat puzzelen, kijken hoe al die stukjes kunnen samenvallen, daar ligt de kracht van José als projectmanager.

Omgaan met druk en tijd voor reflectie

Werken aan complexe projecten geeft energie maar vraagt soms ook veel van je. Het helpt haar om vooraf een reële planning te maken en hierop te sturen. “Ik probeer hier ook bewust rustmomenten in te plannen, zodat je ook even tijd hebt en kunt reflecteren hoe alles gaat. Je moet niet altijd alleen maar in alle hectiek worden opgezogen. Soms is die hectiek en druk juist ook heel goed, want dan komt iedereen in beweging. Maar het helpt mij juist ook om af en toe rust te hebben. Al is dat maar een half uurtje hardlopen, fietsen naar de trein, of s ’ochtends even rustig op te starten, het is vaak op dat soort momenten dat ik denk “wat is nu ook alweer handig, wat is de hoofdlijn?” Wat haar ook helpt is zo af en toe dingen uit te schrijven. “Ik merk soms dat ik met lijstjes in mijn hoofd blijf hangen, als ik die dan opschrijf, dan valt het vaak de volgende dag heel erg mee. Soms denk je dat dingen veel tijd nodig hebben maar heb je eigenlijk al wel bedacht hoe je iets aan wil pakken. Belangrijk, geeft José nuchter aan, is dat je je er bewust van bent dat leuke dingen ook in je hoofd blijven hangen, datzelfde geldt voor de dingen waar je nog niet uit bent. En als die dingen dan wel lukken dan geeft dat juist ook weer heel veel energie.”

Kijken met de bril van projectmanager

In Zandvoort werkt José aan het entreegebied, van het station tot de boulevard. Een gebied dat nu erg verhard is en met veel parkeren op maaiveld. “Dat kan echt een veel mooier gebied worden en iedereen vindt dat eigenlijk ook wel. Alleen hoe dat moet gaan gebeuren dat is nog de vraag.” Die visie wordt nu ontwikkeld en om daaraan mee te mogen werken is voor haar best bijzonder. “Ik ken het gebied goed vanuit mijn studie en vrije tijd. Ik ben er vele malen doorheen gefietst en kijk nu weer op een andere manier naar het gebied. Ik haal er voldoening uit om juist daar gezamenlijk iets neer te zetten. Iets waar Zandvoort mooier van wordt en waar veel mensen gebruik van gaan maken.” Iets mooier en beter maken daar is José eigenlijk vaak onbewust mee bezig. “Als ik dan op reis ben en in een nieuwe stad loop dan kijk ik toch altijd met de bril van projectmanager, zo van ‘wat kan ik hieruit meenemen voor mijn projecten’. Kijken op het niveau van de stad naar ruimtelijke ontwikkelingen dat is echt wat bij mij past, met name dan de beginfase tot start realisatie, ik ben niet zo van de uitvoering tot oplevering. De initiatieffase vind ik de leukste fase om aan te werken.”

Werken bij Procap?

Wil jij net als José aan bijzondere projecten werken? Wij zoeken zowel senior als medior projectmanagers. Bekijk onze vacatures.

Tekst: Marieke van der Vlugt
Foto’s: Raymond Dekker

Anderen lezen ook:

Procap kenniscafé: Zijn flexwoningen de oplossing voor het woningtekort? Één van de grote vraagstukken van...
24 / 05 / 2023
Flexibiliteit als antwoord op acute woningnood Nederland heeft behoefte aan veel meer woonruimte en er...
31 / 01 / 2023
Procap kenniscafé: Gezonde verstedelijking? Hoe integreer je gezonde, leefbare steden met de verdichtingsopgave? Binnen ruimtelijke...
12 / 12 / 2022
Procap kenniscafé: Energierevolutie: een kwestie van kiezen In het kenniscafé gingen 13 deskundigen in gesprek...
31 / 10 / 2022
In het Kenniscafé gedragsverandering & mobiliteit gaan 13 deskundigen in gesprek over een aantal kwesties...
17 / 10 / 2022
Voeg je header hier toe In een overzicht van beroepen die kunnen verdwijnen, de zogenaamde...
5 / 07 / 2022

Hier werken wij aan

Elke dag zetten wij ons in voor onze opdrachtgevers, al 25 jaar lang. Vanaf dag 1 doen wij dit met veel energie, deskundigheid en creativiteit. Advies, projectmanagement en teamontwikkeling met een persoonlijke en eerlijke aanpak.

Onze mensen

Procap is een mix van 35 slimme en eigenzinnige mensen die van hun vak houden, elkaar verder helpen in het beter en slimmer worden als professional, voor elkaar zorgen als het even minder gaat en die samen plezier hebben.